Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 12 november 

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die VNG hierbij biedt. De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: 

  • Vroegsignalering en Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
    • Ondertekening landelijk convenant vroegsignalering
    • Telefoonnummer en e-mail in de contactgegevens bij vroegsignalering
    • Procestekening Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
  • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet
    • Aanvraagprocedure uitstel en overgangsregeling Wvbvv
    • Beslagvrije voet mededelen met begeleidende brief
    • Aanmelden toegang tot webportaal Inlichtingenbureau
    • Verschil tussen het webportaal en het burgerportaal
    • (Be)spreekuren Wet vereenvoudiging beslagvrije voet
  • Ander nieuws
    • Gemeentelijk steunpunt toeslagenaffaire
  • (Be)spreekuren
    • Nieuwe (be)spreekuren op 23, 27 en 30 november. Kijk hier voor de onderwerpen. 

Vroegsignalering en Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

Ondertekening landelijk convenant Vroegsignalering
Op 10 november 2020 is het Landelijk convenant Vroegsignalering ondertekend tijdens de studiedag van de NVVK. Het convenant is tot stand gekomen in samenwerking met de NVVK (penvoerder), VNG, Aedes, Energie Nederland, Vewin en Zorgverzekeraars Nederland. In het convenant zijn afspraken vastgelegd voor het melden van signalen van betaalachterstanden van vaste lasten aan gemeenten. Met deze signalen kunnen gemeenten inwoners met beginnende financiële problemen outreachend een hulpaanbod doen. Hierdoor kan worden voorkomen dat beginnende financiële problemen uitgroeien tot een problematische schuld. Meer informatie vindt u hier.

De NVVK zal voor gemeenten en vaste lasten crediteuren de ondertekening van het landelijke convenant en de lokale overeenkomst faciliteren. Meer informatie over het Landelijk convenant Vroegsignalering en de mogelijkheden aan te sluiten vindt u hier


Telefoonnummer en e-mail in de contactgegevens bij vroegsignalering
Regelmatig wordt de vraag gesteld of e-mailadressen en telefoonnummers mogen worden meegeleverd vanuit de vaste lasten partijen die vroegsignalen afgeven aan gemeenten. In het Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening en de Regelingen staat aangegeven welke gegevens de vaste lastencrediteuren mogen leveren aan gemeenten. Naast de hoogte van de betaalachterstand, wordt ook aangegeven dat er contactgegevens gedeeld mogen worden met de gemeente.

Dit betekent concreet dat wanneer schuldeisers de beschikking hebben over bijvoorbeeld een telefoonnummer of een mailadres, zij dit mogen verstrekken aan de gemeente. De gemeente kan op die manier de wijze van opvolgen bepalen. 


Procestekening Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
De afgelopen periode zijn er veel vragen binnengekomen over de termijnen en het opvragen van gegevens binnen de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Om dit te verduidelijken hebben wij het proces uitgetekend: vanaf het ontvangen van een vroegsignaal of de hulpvraag van de inwoner, tot de beschikking en het plan van aanpak op hoofdlijnen. In de tekening staat per stap welke termijnen gelden, welke bronnen geraadpleegd mogen worden en welke grondslag daarbij hoort. De tekening vindt u hier.


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet

Aanvraagprocedure uitstel en overgangsregeling Wvbvv
Het is mogelijk om voor de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet gebruik te maken van een overgangstermijn. Wij kunnen ons voorstellen dat er veel vragen leven over het gebruik van de overgangstermijn, de voorwaarden en de wijze van aanmelden. In het komende Gemeentenieuws van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt meer informatie gegeven over de overgangstermijn en wordt aangegeven op welke manier gemeenten en samenwerkingsverbanden gebruik kunnen maken van de overgangstermijn. Aanmelden voor de overgangstermijn kan via het aanmeldformulier dat bij het Gemeentenieuws wordt verstrekt. Aanmelden kan tot 9 december.

Op 27 november organiseren wij een (be)spreekuur waarbij de afwegingen om al dan niet gebruik te maken van de overgangstermijn, worden besproken.


Beslagvrije voet mededelen met begeleidende brief
Bij het leggen van beslag wordt de beslagvrije voet per 1 januari 2021 door alle partijen op uniforme wijze medegedeeld aan de inwoner. Hiervoor is de modelmededeling opgesteld die u dient te gebruiken. Deze modelmededeling moet worden toegelicht met een begeleidende brief. De VNG heeft een format ontwikkeld voor deze begeleidende brief. De brief is opgesteld in B1 taalniveau en aangevuld met een tekening over de opbouw van de beslagvrije voet. U kunt de begeleidende brief hier downloaden


Aanmelden toegang tot webportaal Inlichtingenbureau
Om per 1 januari in elk geval de beslagvrije voet via de generieke voorziening te kunnen berekenen adviseren wij u uw organisatie aan te melden bij het Inlichtingenbureau voor toegang tot het webportaal.

Parallel hieraan dient u e-herkenning voor de beheerder én de toekomstige gebruikers van het webportaal aan te vragen. Het betreft gebruikers die invorderen. Schuldhulpverleners kunnen op dit moment geen gebruik maken van het webportaal.

Aanmelden kan via het aanvraagformulier op deze pagina onder het kopje ‘Aanmelden voor de bvv-tool via Word’.


Verschil tussen het webportaal en het burgerportaal
Het gebruik van allerlei namen over hét portaal voor de berekening van de beslagvrije voet leidt nog wel eens tot een spraakverwarring. Het webportaal is het portaal voor invorderaars en is gebouwd door het Inlichtingenbureau. Hierin is de bronbevraging naar de Polisadministratie en de BRP opgenomen en wordt de berekening voor de vaststelling van de bvv uitgevoerd.

Het burgerportaal is het portaal dat burgers kunnen benaderen voor het zelfstandig berekenen van de beslagvrije voet met de eigen gegevens en voor uitleg over de bvv. Er is geen link naar de bronnen. Het burgerportaal kan door iedereen worden gebruikt. Het wordt gebouwd door SNG. 


Ander nieuws

Gemeentelijk steunpunt toeslagenaffaire
VNG en Belastingdienst/Toeslagen hebben op 28 september een akkoord bereikt voor ondersteuning aan gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagenaffaire. In een ledenbrief licht de VNG de financiële en inhoudelijke aspecten van dit akkoord toe en gaan we in op de ondersteuning. Om gemeenten te helpen, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen en implementatieondersteuning. Dit steunpunt is bereikbaar via hersteloperatie@vng.nl.


(Be)spreekuren

Begin september zijn er (be)spreekuren gestart. Van ieder (be)spreekuur kunt u een samenvatting terugzien op YouTube kanaal van VNG Realisatie. Eerdere presentaties kunt u terugkijken op SlideShare. Tijdens de (be)spreekuren kunt u actuele kennis opdoen en ervaringen uitwisselen.

Er zijn nieuwe (be)spreekuren gepland. Aanmelden kan via dit formulier.

  • 23 november om 10.00 uur: Carte Blanche
    Een open spreekuur, deze ene keer zonder specifiek onderwerp en daarmee veel ruimte voor al uw vragen. Ons team staat klaar om de vragen te beantwoorden. U kunt uw vragen vooraf al stellen via schulden@vng.nl
  • 27 november om 10.00 uur: Aanvragen overgangstermijn beslagvrije voet
    Informatie over de zin - of misschien wel onzin - van het aanvragen van de overgangstermijn. We gaan in op het aanvraagproces en de consequenties hiervan.
  • 30 november - wordt nader bepaald: Special voor belastingsamenwerkingen
    Belastingsamenwerkingen voeren dwangvorderingen in bulk uit. De beschikbaarheid tot de rekentool vanuit uw procesapplicatie is voor dit werkproces van belang. Welke keuzes zijn er en wat draagt de overgangstermijn mogelijk bij.

Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze zelf ook ontvangen? Meld u dan aan via dit formulier. 

vngrealisatie.nl