Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief schulden - 22 oktober

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen, die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning, die de VNG hierbij biedt. De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Oproep deelname en update resultaten monitor
  • Samenvatting van de eerste (be)spreekuren
  • Nieuwe versie routekaart
  • Update Q&A Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
  • Aandachtspunten beleid
  • Hernieuwde afspraken met verhuurders over maatwerk (vroegsignalering)

Oproep deelname en update resultaten monitor

Rondom de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet is het voor veel respondenten nog onbekend wat de invorderingsrollen binnen hun gemeenten zijn en welke keuzes zij kunnen maken. Anderen schrijven dat deze taak uitbesteed is, niet binnen hun afdeling ligt of nog afgestemd moet worden. Meerdere coördinatoren geven achteraf aan dat zij zich door de monitor realiseren, dat zij de impact van deze wet (nog) beter in beeld willen krijgen. Zij pakken dit het liefst op met (interne of externe) collega’s, die zich bezighouden met invordering. 

Van de respondenten is 63% op de hoogte van de impact die de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening op de eigen organisatie heeft en is 37% gedeeltelijk op de hoogte. Ongeveer 90% van de respondenten heeft al afspraken met schuldeisers over het ontvangen van achterstanden bij vroegsignalering, hoewel het aantal vaste lasten en de wijze waarop zij de signalen ontvangen verschillen. Daarnaast vragen respondenten zich af hoe zij zowel inhoudelijk als qua uitvoering zo efficiënt mogelijk kunnen reageren op signalen, nu ieder signaal opgevolgd dient te worden.

Een aantal van onze bespreekuren in oktober gaan specifiek over deze thema’s! Samenvattingen hiervan vindt u op het YouTube kanaal.

Heeft u de monitor al ingevuld?

Met behulp van deze monitor kunnen wij beter inspelen op uw vragen en wensen en monitoren waar eventuele knelpunten liggen. Om u goed te kunnen ondersteunen is het van belang om deel te nemen. Wanneer u ook gebeld wilt worden door een implementatiemanager, kunt u dit onderaan de monitor aangeven. Coördinatoren schuldendomein van gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen kunnen de monitor invullen via deze link.


Samenvatting van de eerste (be)spreekuren

Begin september zijn de (be)spreekuren gestart. Van ieder (be)spreekuur kunt u een samenvatting terugzien op de website en het YouTube kanaal van VNG Realisatie. In de bespreekuren kunt u actuele kennis opdoen en ervaringen uitwisselen. Elk (be)spreekuur heeft een actueel onderwerp dat experts uit het programma samen met u uitdiepen: een mooie manier om uw vragen te stellen en beelden over uitvoering te toetsen bij collega’s. Aanmelden kan via dit formulier. De volgende (be)spreekuren staan gepland:

  • Woensdag 28 oktober 10:00 – Wvbvv: Coördinerend deurwaarderschap voor gemeenten
  • Vrijdag 30 oktober 10:00 – Wgs: Afspraken met schuldeisers maken
  • Maandag 2 november 10:00 – Wgs: Wijzigen van beleid en verordening
  • Woensdag 4 november 10:00 – Wgs: Privacy, grondslagen en gegevensverstrekking
  • Vrijdag 6 november 10:00 – Service Blueprint: Toekomst processen voor de schuldhulpverlener
  • Woensdag 11 november 10:00 – Wvbvv: Overgangstermijn
  • Vrijdag 13 november 10:00 – Implementatieondersteuning: Herijken contractafspraken uitbestede diensten

Nieuwe versie routekaart

De routekaart ondersteunt coördinatoren bij de implementatie van de wetswijzigingen. De routekaart geeft overzicht over de noodzakelijke implementatiestappen en verwijst per stap naar de bijbehorende ondersteuningsproducten uit de toolkit. We hebben de routekaart aangevuld met nieuwe ondersteuningsproducten en publiceren daarom een nieuwe versie. In deze twee versie vindt u onder andere:

  • Een vlog met een toelichting over de vier wetten in het schuldendomein;
  • Een format powerpointpresentatie voor de kick-off bijeenkomst als start van de implementatie;
  • Een modelverordening en implementatiehandleiding voor de beschikkingstermijn (Wgs);
  • Een visualisatie van het vroegsignaleringsproces rondom het ontvangen en verwerken van signalen van schuldeisers;

Een aantal nieuwe filmpjes met samenvattingen van (be)spreekuren die we afgelopen weken organiseerden over de routekaart en het format plan van aanpak en verschillende thema’s uit de Wvbvv en de Wgs.


Update Q&A Wet gemeentelijke schuldhulpverlening 

Er zijn nieuwe vraag- en antwoordcombinaties toegevoegd aan de Q&A voor de Wgs. Zo beantwoorden we bijvoorbeeld vragen als:

  • Hoe en binnen welke termijn moet de gemeente opvolging geven aan een ontvangen vroegsignaal?  
  • Wij hebben schuldhulpverlening uitbesteed. Wie mag er nu de bronbevragingen doen en hoe regelen we dit goed?  
  • Als het plan van aanpak op hoofdlijnen onderdeel is van de beschikking, moet ik dan steeds opnieuw beschikken als ik het plan van aanpak aanpas of uitbreid?  

Nieuwsgierig naar de antwoorden en nog veel meer vragen van collega’s? Je leest het hier!


Aandachtspunten beleid

Door de wijziging van de Wgs en de komst van de Wvbvv komen er een aantal nieuwe en een aantal veranderende taken op de gemeenten af. Deze hebben impact op het beleid van de gemeenten. De nieuwe en veranderde taken moeten immers een plaats krijgen in het beleidsplan waarin de aanpak van schuldenproblematiek beschreven wordt (preventie, vroegsignalering, schuldhulpverlening en nazorg). Het document ‘Aandachtspunten beleid’ geeft overzichtelijk weer over welke nieuwe en veranderende taken het gaat en wat er qua beleidsvorming en -vaststelling van de gemeente wordt verwacht. In deze eerste versie zijn de aandachtspunten van de Wgs en de Wvbvv verwerkt. In de volgende versie van het document worden ook de aandachtspunten vanuit de Ags opgenomen. Klik hier om het document te downloaden.


Hernieuwde afspraken met verhuurders over maatwerk

Een prettige woonplek is in deze coronacrisis extra belangrijk. Daarom hernieuwen BZK en de verhuurdersorganisaties, brancheverenigingen (Aedes, IVBN, Kences, Vastgoed Belang) en de VNG de afspraken over huisuitzettingen, die op 26 maart 2020 zijn gemaakt. Met de hernieuwde afspraken worden huurachterstanden in een zo vroeg mogelijk stadium gesignaleerd (vroegsignalering) en komen inwoners met een huurachterstand ook eerder in beeld bij gemeenten. Op deze manier kunnen gemeenten huurders met (mogelijke) schulden sneller helpen.

vngrealisatie.nl