Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire – 1 februari


Duizenden ouders zijn getroffen door de problemen met kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst/Toeslagen compenseert hen daar financieel voor. Maar voor wie in de problemen is geraakt is dat niet altijd voldoende. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Staatssecretaris Van Huffelen, verantwoordelijk voor Toeslagen, heeft daarom de gemeenten gevraagd om die ouders over de volle breedte hulp te bieden. De VNG heeft met staatssecretaris van Huffelen sinds juni jl. het gesprek gevoerd over de randvoorwaarden waaronder gemeenten de benodigde ondersteuning aan de gedupeerde ouders kunnen bieden. VNG en Belastingdienst/Toeslagen hebben op 28 september jl. een akkoord bereikt om ondersteuning te bieden aan gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire.

Om gemeenten te ondersteunen, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen en implementatieondersteuning. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als aanspreekpunt vanuit beleid of ouders. In de nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en implementatieondersteuning.

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Ledenbrief
  • Gemeentelijke vorderingen gedupeerde ouders 
  • Machtiging
  • Lijst gedupeerde ouders  
  • Financiële handreiking
  • Veelgestelde vragen
  • Factsheet inrichten steunpunt aangepast
  • Algemene handreiking gepubliceerd
  • Terugkoppeling (be)spreekuur 20 januari 2021
  • (Be)spreekuren op 4 februari 2021
  • Agenda komende (be)spreekuren 

Ledenbrief

22 januari heeft de VNG een ledenbrief gepubliceerd over de stand van zaken. In deze ledenbrief gaan wij in op de volgende onderwerpen:

  • onze reactie op de kabinetsreactie op het rapport Ongekend onrecht
  • de stand van zaken van over de gegevensuitwisseling
  • de financiën
  • brede schuldenaanpak en wat dit betekent voor u als gemeente.

Ook nemen wij u mee in onze zorgen over het ontbreken van duidelijkheid over de schuldenaanpak in relatie tot de € 30.000 voor de gedupeerde ouders.

Uiteraard houden wij u op de hoogte van het vervolg. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de onderwerpen waar zorg over is.


Gemeentelijke vorderingen gedupeerde ouders 

De VNG zal gemeenten met klem oproepen de gemeentelijke vorderingen op gedupeerde ouders te laten vallen en gaat een voorstel van die strekking voorleggen aan de leden op onze Algemene Ledenvergadering van 12 februari. Het kader en de wijze waarop dit kan worden uitgevoerd, moet nog nader worden uitgewerkt. Zodra hier meer duidelijkheid over is, stelt de VNG ook een handreiking op voor gemeenten.


Machtiging

De afgelopen maanden heeft de VNG intensief gesprekken gevoerd met de Belastingdienst/Toeslagen over de mogelijkheid om de gegevens van ouders te delen. De optie van machtiging is na overleg als meest passend naar voren gekomen. Deze biedt de grondslag voor de Belastingdienst om de gegevens van gedupeerde ouders te delen met gemeenten.

Afgelopen weken zijn zowel het machtigingsbesluit zelf als de onderliggende stukken verstrekt aan de contactpersonen beleid bij de gemeente die zich bij de VNG hebben aangemeld. Mocht u de documenten niet hebben ontvangen, neem dan contact met ons op via: hersteloperatie@vng.nl.

Het machtigingsbesluit behoeft instemming van het College van Burgemeester en Wethouders. Wanneer het college instemt met de machtiging dient een Verwerkersbijeenkomst en Akkoordverklaring teruggestuurd te worden naar de Belastingdienst via odg@belastingdienst.nl. Vervolgens worden de gegevens via een webportaal beschikbaar gesteld.

De Belastingdienst heeft de ouders inmiddels geïnformeerd via dit nieuwsbericht over het delen van de gegevens en over welke gegevens precies gedeeld worden.

Klik hier voor de meest gestelde vragen over het machtigingsbesluit.


Lijst gedupeerde ouders  

De Belastingdienst heeft een geactualiseerde lijst gepubliceerd net het aantal gedupeerde ouders per gemeente. 

Hoogstwaarschijnlijk is het aantal gedupeerde ouders voor uw gemeente hoger dan op de lijst die eerder is gepubliceerd. De toename komt omdat meer gedupeerde ouders zich hebben gemeld en de huidige lijst volledig geactualiseerd is. 

Het kabinet heeft vorig jaar 11 miljoen euro beschikbaar gesteld zodat gemeenten de gedupeerde ouders snel konden helpen. De verdeling van de middelen is gebaseerd op het aantal gedupeerden per gemeente. Een onafhankelijk bureau onderzoekt welk bedrag er nodig is om alle gedupeerden die hulp vragen aan gemeenten te ondersteunen. In het onderzoek wordt meegenomen dat het aantal gedupeerden hoger is. De resultaten worden in maart opgeleverd. 


Financiële Handreiking

De VNG heeft een handreiking opgesteld die u meer informatie geeft over de activiteiten die verantwoord kunnen worden binnen de "Regeling specifieke uitkering gemeentelijke hulp gedupeerden toeslagenproblematiek" en hoe u als gemeentelijke organisatie de financiële verantwoording kunt inrichten. 

Klik hier voor de handreiking.


Veelgestelde vragen

Vanuit gemeenten krijgt de VNG veel vragen over de uitvoering van de hulpverlening, de financiële verantwoording, uitvoeringskosten, de rol van de gemeenten en tal van overige zaken rondom de Hersteloperatie Toeslagenaffaire. Om deze vragen te beantwoorden is er een Q&A document opgesteld.

Dit document wordt regelmatige bijgewerkt met de laatste vragen en antwoorden. Klik hier voor het document.

Mocht u vragen hebben die niet op de lijst staan, neem dan contact op via hersteloperatie@vng.nl


Factsheet inrichten steunpunt aangepast

De gegevens van enkele duizenden gedupeerde ouders worden door de Belastingdienst middels een machtiging overgedragen aan gemeenten. Er zijn echter ook ouders die nog niet bekend zijn bij de Belastingdienst. Het is belangrijk dat deze ouders zich alsnog zo snel mogelijk melden bij de Belastingdienst. Wanneer een ouder vragen heeft over de Toeslagenaffaire of hulp wil van de gemeente is het belangrijk dat deze ouder gemakkelijk aan informatie kan komen. Om gedupeerde ouders snel te ondersteunen, kunnen gemeenten een steunpunt inrichten. Om gedupeerde ouders zo goed mogelijk te helpen, is het ook van belang om daarin samen te werken met de Belastingdienst.

Hiervoor heeft de VNG een factsheet opgesteld. U kan hier onder andere terecht voor tips en ‘best practices’ over het contact leggen met ouders, communicatie en inrichting van de website.


Algemene handreiking gepubliceerd

De handreiking is gericht op de gemeentelijk coördinator van de Hersteloperatie Toeslagenaffaire en geeft inzicht in de stappen die genomen kunnen worden om ondersteuning te bieden aan gedupeerde ouders. 


Terugkoppeling (be)spreekuur 20 januari 2021

Wij kijken terug op een drukbezocht (be)spreekuur met ruim 200 deelnemers. In dit (be)spreekuur heeft de VNG zich voornamelijk gericht op informatie over de financiële verantwoording en de machtiging.

De informatie uit het (be)spreekuur over de financiële verantwoording kunt u vinden in de Handreiking Financiële Verantwoording.

De vragen die zijn gesteld naar aanleiding van het (be)spreekuur zijn opgenomen in de FAQ Machtiging.

De vragen die buiten deze twee onderwerpen om zijn gesteld tijdens het (be)spreekuur worden zo snel mogelijk opgenomen in de Q&A.


(Be)spreekuren op 4 februari 2021

Graag nodigen wij u uit voor het volgende (be)spreekuur. Gezien de grote populariteit van het (be)spreekuur op 20 januari over de financiële verantwoording en de gegevensuitwisseling/machtiging, hebben wij besloten deze onderwerpen nogmaals te herhalen. Om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden, geldt voor de (be)spreekuren een maximum aantal van 40 deelnemers.

Donderdag 4 februari hebben wij twee (be)spreekuren gepland:

  • 9.30 tot 10.30 - de financiële verantwoording
  • 11.00 tot 12.00 - de gegevensuitwisseling/machtiging

U kunt zich hier voor de sessies inschrijven.


Agenda komende (be)spreekuren

U kunt zich opgeven via dit formulier. De onderwerpen kunnen worden aangepast aan de hand van recente ontwikkelingen. Ook voor de (be)spreekuren geldt een maximum aantal van 40 deelnemers.

  • 9 februari - 10.00-11.00 - Hoe te beginnen: inrichten steunpunt
  • 11 februari - 10.00-11.00 - Afspraken omtrent schuldenregelingen en rol gemeente
  • 16 februari - 10.00-11.00 - Rol PZB'ers samen met Jan de Beer
  • 17 februari - 10.00-11.00 - Algemene vragen

Let op: per (be)spreekuur staat nu 1uur gepland!
Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, kijk eerst in uw spam-box. Mogelijk is de bevestigingsmail daarin terecht gekomen. Mail daarna naar hersteloperatie@vng.nl

vng.nl