Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire – 23 april 

Om gemeenten bij te staan, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen en implementatieondersteuning rondom de ondersteuning van gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als aanspreekpunt vanuit beleid of voor ouders. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en implementatieondersteuning.

In deze nieuwsbrief aandacht voor

  • Procesinformatie voor gemeenten
    • Gemeenten akkoord verruiming moratorium en kwijtschelden openstaande vorderingen huidige toeslagpartner
      • Veelgestelde vraag: “Is het moratorium ook van toepassing op fraudevorderingen?”
    • Update routekaart
    • Twee nieuwe ondersteuningsmiddelen beschikbaar
    • Positie ex-partners 
  • Nieuws vanuit de Belastingdienst Toeslagen
    • Verkeerde brief naar ouders over uitbetaling 30.000 euro
    • Kwijtschelding schulden voor ouders in de WSNP en MSNP
    • 30.000 euro compensatie: één keer per huishouden
  • (Be)spreekuren voor gemeenten
  • Overige berichten
    • In het nieuws

Procesinformatie gemeenten 

Gemeenten akkoord verruiming moratorium en kwijtschelden openstaande vorderingen huidige toeslagpartner
De afgelopen maanden is gewerkt aan een schuldenaanpak om gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire te helpen bij het oplossen van hun schulden. Het Rijk en gemeenten hanteren samen drie stappen, namelijk het pauzeren van publieke en private schulden, het kwijtschelden van publieke schulden en het realiseren van een oplossing voor de private en informele schulden. De commissie Participatie, Schulden en Inkomen (PSI) heeft drie besluiten genomen om hier vanuit gemeenten invulling en uitvoering aan te geven:

  1. Gemeenten gaan de dwanginvordering ook opschorten voor inwoners die zich na 15 februari hebben gemeld als mogelijk gedupeerde bij de Belastingdienst/Toeslagen
  2. Gemeenten gaan dwanginvordering opschorten tot na de integrale beoordeling. Dit betekent dat het moratorium niet afloopt op 1 mei wanneer er nog geen beschikking is afgegeven.
  3. Gemeenten gaan, zodra wettelijk mogelijk, ook de openstaande vorderingen (die betrekking hebben op de periode vóór 1 januari 2021) van de huidige toeslagpartner (d.d. 31 december 2020) die in aanmerking komen voor kwijtschelding, kwijtschelden.

NB: er wordt op dit moment hard gewerkt aan een grondslag voor het kwijtschelden van de schulden voor deze groep inwoners. Vooralsnog is er geen grondslag in de huidige wetgeving. Dit betekent dat de schulden nog niet kunnen worden kwijtgescholden. Wij informeren u wanneer hier meer over bekend is. 

De besluitvorming is in lijn met het beleid van de overheid. Dit betekent dat alle publieke schuldeisers dezelfde reikwijdte en werkwijze hanteren. Onze ondersteuningsproducten, waaronder de handreiking ‘opschorten’ en de 'Vraag en antwoorden' op de website, zijn geüpdatet naar aanleiding van dit besluit.

Veelgestelde vraag: “Is het moratorium ook van toepassing op fraudevorderingen?”
Het moratorium is van toepassing op alle type vorderingen - ook de vorderingen die ontstaan zijn vanuit fraude. Er wordt geen onderscheid gemaakt naar de aard van de vordering. Het is nog onduidelijk hoe omgegaan wordt met fraudevorderingen voor de kwijtschelding van schulden. 
We ontvangen regelmatig vragen wanneer en hoe het moratorium van toepassing is en wanneer het eventueel vervalt als iemand niet gedupeerd blijkt te zijn. Dit overzicht helpt u om daar duidelijkheid in te krijgen.


Update routekaart
Vanuit het herstelpunt van de VNG hebben we de routekaart ontwikkeld. In deze routekaart kunnen gemeenten gemakkelijk en fasegewijs zien welke documentatie vanuit het Herstelpunt Kinderopvangtoeslag van de VNG beschikbaar is voor gemeenten. In de nieuwe versies zijn samenvattingen van (be)spreekuren opgenomen. U kunt deze ook beluisteren. De vraag en antwoorden van Vertrokken Onbekend Waarheen, het document over het gebruik van gedeelde gegevens en een handreiking voor de inzet van ervaringsdeskundige ouders. De website link naar de routekaart blijft gelijk, ook na wijzigingen. U kunt die dus opslaan bij uw favorieten

Eén van de nieuwe documenten in de routekaart gaat in op aandachtspunten bij stress sensitieve dienstverlening. Stress-sensitieve dienstverlening wordt al op veel plaatsen door gemeenten ingezet voor inwoners in een kwetsbare situatie. Ook voor in de hulpverlening voor (mogelijk) gedupeerde ouders van de Toeslagenaffaire kan deze vorm van dienstverlening gemeenten helpen om ouders beter te ondersteunen. 


Positie ex-partners
We ontvangen veel vragen vanuit gemeenten naar de positie van ex-partners. Ook zij hebben geleden onder de Kinderopvangtoeslag. Soms duurt dat leed nog voort. Omdat zij niet de aanvrager zijn is hun situatie complex. Samen met de Belastingdienst/UHT wordt gekeken wat er voor hen mogelijk is in de brede hersteloperatie. We hopen u daarover binnenkort meer informatie over te kunnen geven.


Nieuws vanuit de Belastingdienst Toeslagen

Verkeerde brief naar ouders over uitbetaling 30.000 euro
Ongeveer 2350 ouders hebben op 17 april een brief ontvangen van de Belastingdienst. Daarbij heeft de Belastingdienst bij de data-analyse een fout gemaakt. Bij 1750 ouders concludeerde de Belastingdienst uit deze data-analyse ten onrechte dat zij geen kinderen hadden of voor hun kinderen geen toeslag hadden aangevraagd. Voor 400 ouders is duidelijk dat sowieso wel recht hebben op de compensatie vanuit de Catshuisregeling. Vanaf 21 april worden deze ouders gebeld om de fout te herstellen.


Kwijtschelding schulden voor ouders in de WSNP en MSNP
Het Kabinet heeft besloten de schulden van gedupeerde ouders die op dit moment in de WSNP en MSNP zitten over te nemen. Dat betekent dat deze schulden zo snel mogelijk worden voldaan en dat er naar deze ouders voor 4 mei het compensatiebedrag van 30.000 euro wordt overgemaakt. Staatssecretaris Van Huffelen heeft dit bekend gemaakt. 


30.000 euro compensatie: één keer per huishouden
Er zijn gezinnen waarvan beide ouders zich hebben gemeld bij de Belastingdienst. Deze maand verzendt de Belastingdienst brieven naar ouders die zich gemeld hebben. Het kan daardoor voorkomen dat één ouder een afwijzing krijgt en de andere ouder een toewijzing voor compensatie van 30.000 euro. Meer hierover kunt lezen bij de Belastingdienst/UHT.


(Be)spreekuren voor gemeenten

De komende periode staan er weer verschillende (be)spreekuren gepland. Daarin onder meer aandacht voor de besluitvorming rond de schuldenaanpak en ruimte voor algemene vragen. Op basis van de actualiteiten maken we volgende week een planning voor de (be)spreekuren van begin mei.

Agenda komende (be)spreekuren (10.00-11.00u)

  • 29 april – Algemeen: ruimte voor vragen.
  • 4 mei - Schuldenaanpak

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier u ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar hersteloperatie@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de citrix omgeving. We werken met maximaal 70 deelnemers per bespreekuur.

De VNG organiseert tweemaal per week een (be)spreekuur voor gemeenten. De (be)spreekuren gaan iedere keer over actuele onderwerpen die per week kunnen veranderen op basis van wat er speelt binnen de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar. Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen.


Overige berichten

In het nieuws

  • NOS – Overheid neemt private schulden over van circa 900 ouders toeslagenaffaire
  • Brabants Dagblad – Bossche Layla in de bres voor kinderen van toeslagenaffaire
  • Nu.nl - Raad van State neemt eigen rol in toeslagenaffaire onder de loep
  • Eindhovens Dagblad – Onder de douche een oplossing in de toeslagenaffaire
  • Omrop Fryslan – Slachtoffers toeslagenaffaire: Het gaat niet alleen om die zak geld
  • BNR – Belastingdienst onder druk door toeslagendrama
  • NPO Radio 1 – Renske Leijten: nog dagelijks volle mailbox met klachten over Belastingdienst
  • De stad Gorinchem – Twintig gedupeerden toeslagenaffaire maken gebruik van hulpaanbod gemeente Gorinchem

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.

vng.nl