Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Schulden leveranciersupdate - 2 april

Om leveranciers op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden voor leveranciers ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor leveranciers die ontwikkelingen aan hun (proces)applicaties doorvoeren voor gemeenten en hun samenwerkingsverbanden. 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn 

  • Informatiesessies van het Schuldenknooppunt
  • Testomgeving Polisadministratie niet beschikbaar
  • Rotterdam aangesloten op centrale voorziening BVV
  • Release 1 juli
  • Issues in de praktijk

Informatiesessies van het Schuldenknooppunt

Op 28 januari 2021 is het Schuldenknooppunt officieel gelanceerd. Een belangrijke stap in het versnellen van schuldregelen. Er is veel interesse getoond in de mogelijkheden om aan te sluiten bij het Schuldenknooppunt.

Om u zo goed mogelijk op weg te helpen organiseren worden er door het Schuldenknooppunt elke maand 3 online informatiesessies georganiseerd. De eerstvolgende is op woensdag 7 april van 14.00u - 15.30u met als onderwerp ‘schuldhulpverleners’.

Elke maand voegen we weer nieuwe data toe, dus houd ook de agenda op de website in de gaten.


Testomgeving Polisadministratie onbeschikbaar

De testomgeving van de Polisadministratie wordt gemigreerd naar een nieuwe omgeving en is daardoor niet beschikbaar. Dit blijft zo tot in elk geval elk geval 18 mei. Gevolg hiervan is dat er geen volledige ketentesten kunnen worden uitgevoerd. Daar zijn immers gegevens uit de Polisadministratie voor nodig. Er is overleg met het programma Keten van Derdenbeslag hoe leveranciers toch kunnen blijven testen in deze periode. Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met govert.claus@vng.nl.


Rotterdam aangesloten op Centrale Voorziening BVV

Als eerste partij heeft Rotterdam met hun eigen systeem voor invorderingen officieel toegang gekregen tot de A2A koppeling van de Centrale Voorziening BVV van het Inlichtingenbureau. Hiervoor moesten zij de 31 ketentestscenario's goed doorlopen en verklaringen omtrent informatiebeveiliging en privacy overhandigen.

Doordat Rotterdam de eerste is, was dit nog geen kant en klaar proces. Wij feliciteren Rotterdam met deze aansluiting!


Release 1 juli

Op 1 juli wijzigen normbedragen die bij de berekening van de BVV worden gebruikt. Dat is aanleiding om enkele wijzigingen door te voeren in de specificaties. Omdat deze wijzigingen in de praktijk al zijn doorgevoerd, hebben zij geen gevolgen voor het gebruik van de rekenmodule. Wel zal er behoefte zijn om de doorgevoerde wijzigingen te testen met afnemers, om er zeker van te zijn dat alles werkt zoals het de bedoeling is.

In de release van 1 juli zit niet de berekening van de toegepaste BVV in de rekenmodule van het Inlichtingenbureau. Ook zitten er in de release van 1 juli geen aanpassingen op de modelmededeling. Die zijn wel gevraagd en gehonoreerd maar zullen los van de release van 1 juli worden doorgevoerd.

Zodra er specificaties zijn, worden deze via onze website bekend gemaakt. Dan zal ook duidelijk gemaakt worden of (en zo ja: welke) gevolgen er zijn voor de systemen van afnemers.


Issues in de praktijk

Nu de rekenmodules steeds vaker gebruikt worden, wordt ook duidelijk dat er praktijksituaties bestaan, waar de rekenregels moeite mee hebben. Al eerder was duidelijk dat het bepalen van de aangifteperiodes bij inkomsten per 4-weken soms fout ging. Hoewel dat probleem al is opgelost, blijkt er eind maart toch nog vervolgprobleem voor enkele foute berekeningen gezorgd te hebben. De betrokken beslagleggers worden hierover geïnformeerd en zullen de beslagvrije voet opnieuw moeten berekenen.

Ook bleken er datums in de BRP te staan waar een dag, maand en/of jaar uit nullen bestaat. Hoe hiermee omgegaan moet worden is afgesproken: vervang de nullen ("00") door een één ("01"), behalve bij het jaartal: geef dan een foutmelding terug (het vermoeden bestaat overigens dat dit niet voor komt). Dit is inmiddels doorgevoerd in de rekenmodules.

Verder bleek dat het mogelijk is dat uit de rekentool negatieve inkomsten komen. Dat is het gevolg van administratieve correcties die de werkgever of uitkeringsverstrekker moet doorvoeren in de Polisadministratie om eerdere fouten in aangiftes te herstellen. Het komt ook voor dat aflossingen als negatief inkomen in de Polisadministratie geregistreerd zijn.

Wanneer de rekentool een negatief inkomen laat zien, dan zal de beslaglegger het werkelijke inkomen bij de inhoudingsplichtige moeten opvragen zodat de beslagvrije voet met deze aangeleverde gegevens kan worden herberekend. 

Ten slotte blijkt dat de rekenmodule soms geen rekening houdt met gereserveerd en uitbetaald vakantiegeld. De toegepaste BVV wordt in die gevallen structureel te laag berekend.

Dit komt doordat de rekentools waarmee de BVV wordt berekend ervan uitgaan, dat de vakantietoeslag maandelijks aan de Polisadministratie wordt doorgegeven. Dit blijkt in de praktijk niet altijd het geval te zijn, omdat verschillende inkomensverstrekkers de vakantietoeslag jaarlijks doorgeven aan de Polisadministratie. Gemeenten doen dit voor bijstandsuitkeringen conform de handleiding voor loonaangifte bijstandsuitkeringen, maar ook andere inkomensverstrekkers kunnen de vakantietoeslag anders aangeven.

Dit probleem is onder de aandacht en er is in overleg met de KBvG en het ketenbureau een werkinstructie opgesteld hoe gerechtsdeurwaarders en inhoudingsplichtigen met dit issue moeten omgaan. Verder wordt er gewerkt aan een (tijdelijke) oplossing in de rekenregels om in elk geval in het geval van bijstandsuitkeringen de juiste BVV te bepalen. Zie hiervoor ook het nieuwsbericht op onze website.

Heeft u vragen over dit probleem? Stuur dan een bericht naar schulden@vng.nl met in het onderwerp “Issue 155”, dan wordt de vraag direct door de juiste persoon opgepakt.


Aanmelden voor de nieuwsbrief leveranciers

Wilt u collega’s wijzen op deze nieuwsbrief. Aanmelden kan via dit formulier. Wanneer u onderwerpen wilt aandragen voor deze nieuwsbrief dan kunt u deze melden via schulden@vng.nl.


Aanmelden voor nieuwsbrief gemeenten

VNG Realisatie verstuurt wekelijks een nieuwsbrief schuldendomein aan de schuldencoördinatoren bij gemeenten en samenwerkingsverbanden. In deze nieuwsbrieven wordt de agenda van de (be)spreekuren gedeeld, implementatienieuws opgenomen en veel gestelde vragen beantwoord. U kunt de verzonden nieuwsbrieven lezen op de website. Het is ook mogelijk deze te ontvangen. Aanmelden kan via dit formulier

vngrealisatie.nl