Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden voor invorderingsmedewerkers – juni

Dit is de eerste nieuwsbrief Schulden specifiek voor invorderingsmedewerkers. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u geregistreerd staat als contactpersoon invordering bij de Belastingdienst/Toeslagen in het kader van de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire of omdat u zich heeft aangemeld via het aanmeldformulier.

Invorderingsmedewerkers van gemeenten en belastingsamenwerkingen hebben te maken met wetswijzigingen in het schuldendomein en de hersteloperatie van de kinderopvangtoeslagaffaire. Zowel de wetswijzigingen als de hersteloperatie hebben (veel) invloed op uw dagelijkse werkzaamheden. U vindt in de nieuwsbrief informatie over de ontwikkelingen en de implementatieondersteuning die wij bieden. Wilt u deze nieuwsbrief in het vervolg niet meer ontvangen? U kunt zich hier afmelden. Is de nieuwsbrief ook interessant voor uw collega's? Zij kunnen zich aanmelden via dit formulier.  

In deze nieuwsbrief aandacht voor

  • Steunpunt hersteloperatie Toeslagen
    • Rijk geeft voldoende comfort aan gemeenten om te starten met kwijtschelden
    • Gegevens gedupeerde 
    • Format beschikking kwijtschelden volgende week beschikbaar 
    • Gegevenslevering via het portaal binnen twee weken downloaden 
    • Document ‘Toelichting gegevensleveringen’ in portaal 
  • Wetswijzigingen schulden
    • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
      • Issue Vakantietoeslag
      • Overgangstermijn loopt per 1 juli 2021 af, bent u voorbereid?
    • Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
      • Experiment gemeentebelasting en vroegsignalering betaalachterstanden


Steunpunt hersteloperatie Toeslagen

Duizenden ouders zijn getroffen door de problemen met kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst/Toeslagen compenseert hen daar financieel voor. Maar voor wie in de problemen is geraakt is dat niet altijd voldoende. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Staatssecretaris Van Huffelen, verantwoordelijk voor Toeslagen, heeft daarom de gemeenten gevraagd om die ouders over de volle breedte hulp te bieden. VNG en Belastingdienst/Toeslagen hebben op 28 september jl. een akkoord bereikt om ondersteuning te bieden aan gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire.

Om gemeenten te ondersteunen, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen en implementatieondersteuning. Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.


Rijk geeft voldoende comfort aan gemeenten om te starten met kwijtschelden
Deze maand starten de eerste rijkuitvoerders met het kwijtschelden van publieke schulden van gedupeerde ouders. Op de buitengewone algemene leden vergadering van de VNG op 12 februari 2021 is het voorstel over de kwijtschelding gemeentelijke vorderingen voor de gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire aangenomen. Gemeenten hebben de VNG opgeroepen om hun inhoudelijk en financieel comfort te geven zodat ze over kunnen gaan tot het stoppen van beslaglegging en dwanginvordering van gemeentelijke vorderingen en het daadwerkelijk kwijtschelden. Wij zijn blij met de stappen die op dit onderdeel zijn gezet en zijn verheugd te melden dat er voldoende comfort is geboden, zodat ook gemeenten kunnen starten met het kwijtschelden van de schulden op de gedupeerde ouders en de toeslagpartners.

Het rijk compenseert gemeenten volledig voor de gemeentelijke publieke schulden die worden kwijtgescholden. Dit betekent dat zowel het kwijt te schelden bedrag als de uitvoeringskosten die hieraan verbonden zijn, worden vergoed. Over de exacte inrichting van dit proces informeren we u in de tweede helft van deze maand.

Om de kwijtschelding in gang te zetten, is het nodig dat uw College of het dagelijks bestuur van de belastingsamenwerking een besluit neemt waarmee hij anticipeert op de wetgeving die gemeenten de grondslag biedt om kwijt te schelden. Het is afhankelijk van de inrichting en de overgedragen bevoegdheden of het College of het dagelijks bestuur het besluit dient te nemen.

De VNG heeft een aantal ondersteuningsproducten ontwikkeld om te ondersteunen bij de besluitvorming en het opstarten van de kwijtschelding. Op onze website vindt u onder andere:

Wanneer het College het besluit heeft genomen om te anticiperen op de wetgeving, kan UHT de benodigde gegevens verstrekken via het portaal (via de contactpersoon invordering). Het college kan dan per 1 juli starten met kwijtschelden.


Gegevens gedupeerde 
Volgende week worden de gegevens van de gedupeerde en de toeslagpartners binnen uw gemeente (of de afgelopen jaren woonachtig geweest in uw gemeente) klaargezet in het portaal. De gemeente kan deze gegevens gebruiken om een inschatting te maken welke impact het kwijtschelden van de vorderingen op de organisatie heeft. De gemeente kan pas tot kwijtschelding overgaan wanneer het college hierover heeft besloten.


Format beschikking kwijtschelden volgende week beschikbaar 
Aanvullend op de kwijtschelding schulden werken we aan een aantal standaard documenten die u als gemeente kunt gebruiken in dit proces. Volgende week komt via onze website een format beschikkingsbrief beschikbaar dat u kunt gebruiken in de communicatie met gedupeerde ouders waarvan u de gemeentelijke publieke schulden gaan kwijtschelden.


Gegevenslevering via het portaal binnen twee weken downloaden 
Uit veiligheidsoverweging worden de bestanden met persoonsgegevens die UHT met gemeenten deelt, na twee weken verwijderd uit het portaal. Het betreft de volgende bestanden:  

Voor het Moratorium/Kwijtschelding:   

  • Overzicht zelfmelders en partners 
  • Overzicht zelfmelders met partners die afgelopen 5 jaar verhuisd zijn 
  • Overzicht gedupeerden (gegevensdeling vanaf eind juni).
  • Overzicht niet-gedupeerden (gegevensdeling vanaf eind juni)  

Dit betekent dat de door de gemeente aangemelde contactpersoon de bestanden binnen twee weken dient op te halen.  


Document ‘Toelichting gegevensleveringen’ in portaal  
Veel gemeenten hebben vragen over de gegevensverstrekking. Inmiddels worden er verschillende typen overzichten met gemeenten gedeeld en er is grote behoefte aan duiding van het doel van de lijsten en een legenda op de inhoud. Vandaar dat UHT samen met de VNG, gemeenten, belastingsamenwerkingen en de Unie van Waterschappen hebben gewerkt aan een factsheet met betrekking tot de gegevensverstrekking. Op zeer korte termijn (we verwachten aankomende week) staat dit document klaar in het portaal.  



Wetswijzigingen schulden

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Issue Vakantietoeslag
Voor het issue rond het ontbreken van de vakantietoeslag van bijstandsgerechtigden in de Polisadministratie is een tijdelijke oplossing tot 1 januari 2021 ingericht. De afspraak tussen gerechtsdeurwaarders en gemeenten (als beslaglegger en als derdebeslagene) om bij beslag op een bijstandsinkomen niet uit te gaan van de berekende BVV, maar van 95% van het norminkomen (inclusief vakantietoeslag) van de inwoner. Hiervoor zijn verschillende werkinstructies opgesteld. Meer informatie over dit issue en de werkinstructies vindt u hier.

Op dit moment is bij het ministerie van SZW een wetswijziging in voorbereiding om een structurele oplossing voor het issue Vakantietoeslag te realiseren. Met deze wetswijziging wordt het mogelijk dat een beslaglegger niet een bedrag, maar een percentage (95%) van het geldende norminkomen vaststelt als beslagvrije voet. De afloscapaciteit wordt dan automatisch 5% van de voor de inwoner geldende norminkomen. Voor de inwoner is het bedrag vervolgens zichtbaar op zijn uitkeringsspecificatie. De Modelmededeling zal hiervoor ook moeten worden aangepast. Verwacht wordt dat het wetsontwerp op zeer korte termijn naar de Tweede Kamer wordt gestuurd en in internetconsultatie gaat. Zodra het wetsontwerp en de bijbehorende brief van het ministerie beschikbaar zijn, zullen we die met u delen.


Overgangstermijn loopt per 1 juli 2021 af, bent u voorbereid?
De organisaties die op dit moment nog gebruik maken van de overgangstermijn mogen tot uiterlijk 1 juli 2021 de beslagvrije voet vaststellen op basis van het oude recht. VNG ondersteunt hen graag zodat ook zij de Wvbvv op tijd volledig kunnen uitvoeren. De checklist 'Afmelden overgangstermijn’ geeft een overzicht van de belangrijkste stappen en bijbehorende ondersteuningsproducten om dit de organiseren. Daarnaast zijn de implementatiemanagers uiteraard bereikbaar voor vragen en extra ondersteuning via 070-373 82 32 en schulden@vng.nl. Spelen er omstandigheden waardoor uw organisatie mogelijk niet op tijd klaar is? Laat het ons weten!


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Tijdelijke regeling signaal betaalachterstanden gemeentelijke belastingen in consultatie
Op 4 mei jl. is de tijdelijke regeling signaal betaalachterstanden in internetconsultatie gegaan. Op grond van artikel 10 van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) bestaat de mogelijkheid om bij ministeriële regeling een ander signaal voor de vroegsignalering van schulden aan te wijzen dan de reeds genoemde signalen in de Wgs. De gemeenten Amsterdam, Dordrecht, Purmerend en Rotterdam hebben de experimenteerruimte benut en aan de minister verzocht om signalen van gemeentelijke belastingschulden tijdelijk toe te voegen als vroegsignaal. De periode dat het experiment loopt zal worden benut om te onderzoeken en vast te stellen of gemeentelijke belastingsignalen een goede indicator zijn voor vroegsignalering. Met andere woorden: dat inwoners met financiële zorgen eerder bij de gemeente in beeld komen, zodat tijdig ondersteuning kan worden aangeboden

De regeling is specifiek voor de gemeenten Amsterdam, Dordrecht, Purmerend en Rotterdam. Dit betekent dat andere gemeenten zich niet zonder meer kunnen beroepen op de regeling. Wanneer gemeenten interesse hebben om deel te nemen, kunnen zij dit kenbaar maken via een reactie op de internetconsultatie. De regeling is hier te raadplegen.

vng.nl