Nieuwsbrief Schulden - 15 april 2021
Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt.
De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:
- Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
- Update issue 155 - te lage BVV bij ontbreken maandelijkse vakantietoeslag
- Vragen van gemeenten
- Ondersteuning vanuit het implementatieteam
- Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
- Impactanalyse Wgs vastgesteld
- Beoogde effecten van de Wgs
- Zorgen over de uitvoerbaarheid van de Wgs
- Terugblik demo rekentool schuldhulpverleners
- Algemeen
- Éénmalige tegemoetkoming huurders met verlaagde inkomens
- Veel werkenden met geldproblemen; hulpmiddelenset voor professionals beschikbaar
- Agenda en programma (be)spreekuren
Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
Update issue 155 - te lage BVV bij ontbreken maandelijkse vakantietoeslag Ook deze week informeren wij u graag over de laatste ontwikkelingen. Het issue blijkt complex en daarom vraagt de analyse over de oplossingen meer tijd. De werkinstructie voor schuldhulpverleners is bijna gereed. Deze werkinstructie maken we in afstemming met de KBvG, zodat we afspraken kunnen maken op welke wijze schuldhulpverleners het beste met gerechtsdeurwaarders contact kunnen opnemen als er sprake is van een te laag vastgestelde beslagvrije voet als gevolg van dit issue. Wij verwachten deze werkinstructie volgende week te kunnen publiceren.
Vragen van gemeenten We ontvangen dagelijks veel verschillende vragen van gemeenten. Bijvoorbeeld hoe dit issue precies ontstaat, wat er waar is van alle berichten in de media, hoe berekeningen moeten worden uitgevoerd en waar de juiste informatie gevonden kan worden. We horen dat veel gemeenten inmiddels druk bezig zijn met het controleren en herstellen van te laag vastgestelde beslagen. Maar we horen ook dat het veel tijd kost omdat ieder beslag individueel beoordeeld moet worden.
Ondersteuning vanuit het implementatieteam Ook deze en volgende week zijn er weer een aantal digitale inloopuren gepland. Daar kunnen gemeenten laagdrempelig hun vragen stellen en signalen delen. Deze inloopuren zijn op dinsdag, woensdag en donderdag tot en met 29 april van 15:30 – 16:00.
Laat hier uw e-mailadres achter en u ontvangt direct de link naar de afspraak. Daarnaast zijn we via schulden@vng.nl bereikbaar voor vragen of een terugbelverzoek. Vermeld in uw mail bij het onderwerp dat het ‘issue 155’ betreft voor een snellere afhandeling.
Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
Impactanalyse en ICT-scenarioanalyse Wgs vastgesteld Afgelopen week zijn de impactanalyse en de ICT-scenarioanalyse voor de gewijzigde Wgs vastgesteld. Beide analyses laten zien dat de effecten van de wetswijziging op de uitvoering van gemeenten groot zijn.
Beoogde effecten van de Wgs De Wgs biedt veel mogelijkheden om inwoners met schulden eerder te bereiken, hen te ontzorgen, hun rechtszekerheid te verbeteren en een meer laagdrempelige toegang tot schuldhulpverlening te bieden.
Zorgen over de uitvoerbaarheid van de Wgs Gemeenten spelen een cruciale rol in de realisatie van de beoogde effecten van de Wgs. Tegelijkertijd krijgen gemeenten veel op hun bord zonder dat zij extra structurele middelen van het Rijk hebben ontvangen om de taken zoals vroegsignalering en de bijbehorende activiteiten goed uit te voeren. Er komt veel op gemeenten af. Door vroegsignalering en de financiële impact van de coronacrisis komen veel meer inwoners met schulden in beeld bij gemeenten. Dit vraagt om efficiënte en effectieve schuldhulpverlening. Daarnaast worden gemeenten technisch nog niet voldoende ondersteund. Gemeenten beschikken niet over de benodigde landelijke ICT-voorzieningen voor informatie-uitwisseling.
Deze uitvoeringsissues zijn en blijven doorlopend onderdeel van onze inzet op bestuurlijk, ambtelijk en uitvoeringsniveau. De VNG vindt het belangrijk dat gemeenten goed in staat worden gesteld om de Wgs zo goed mogelijk uit te voeren, zodat inwoners met schulden vroegtijdig geholpen worden met effectieve schuldhulpverlening. Meer daarover leest u in de impactanalyse en de ICT-scenarioanalyse.
Terugblik demo rekentool schuldhulpverleners Een mijlpaal: de rekentool voor schuldhulpverleners zal begin mei beschikbaar komen. Met deze rekentool kan de schuldhulpverlener de beslagvrije voet (BVV) berekenen zonder afhankelijk te zijn van de informatie van de inwoner. De rekentool is vooralsnog helaas alleen bereikbaar voor gemeentelijke organisaties die het webportaal via een beveiligd netwerk (Diginetwerk of Gemnet) kunnen bevragen. Vorige week hebben meer dan ongeveer 150 gemeenten de demo over de rekentool gevolgd van Stichting Inlichtingenbureau (IB). Er werden nog veel vragen gesteld over het gebruik van de rekentool in combinatie met het Vrij te Laten Bedrag (VTLB) en de aansluitvoorwaarden. De komende weken zal IB in samenwerking met VNG een handreiking schrijven voor schuldhulpverleners over het gebruik van de rekentool in de praktijk. In onze komende nieuwsbrieven zal er ook aandacht besteed worden aan de rekentool.
U kunt zich voorbereiden op de aansluiting door uw organisatie aan te melden voor toegang tot het webportaal. Dit kan via het aanvraagformulier op de website van het Inlichtingenbureau. Parallel hieraan dient u e-herkenning (niveau 3) voor de beheerder én de toekomstige gebruikers (schuldhulpverleners) voor het webportaal aan te vragen.
Algemeen
Éénmalige tegemoetkoming huurders met verlaagde inkomens De Rijksoverheid start op 19 april een campagne voor een éénmalige regeling voor huurverlaging in 2021 voor inwoners met een inkomensdaling.Het Rijk laat met hun campagne huurders met hoge huur en laag inkomen weten dat ze mogelijk recht hebben op huurverlaging. Dit geldt als ze een woning huren bij een woningcorporatie. Op deze manier kunnen huurders die betaalproblemen ervaren, schulden hebben of een inkomensdaling hebben doorgemaakt eventueel geholpen worden met een tegemoetkoming. Of de inwoner in aanmerking komt voor deze regeling is eenvoudig te toetsen in de drie stappen van de infographic.
Veel werkenden met geldproblemen; hulpmiddelenset voor professionals beschikbaar Minder inkomsten, bijvoorbeeld door de coronacrisis, brengt veel werkenden in de stress. In maar liefst drie op de vijf bedrijven lopen mensen rond met geldproblemen, blijkt uit recent onderzoek van het Nibud. Tijdig het gesprek aangaan kan schulden voorkomen. Om professionals daarbij te helpen, is de hulpmiddelenset ‘Een goed gesprek over geld’ ontwikkeld. Divosa is een van de organisaties die daaraan meewerkten.
>> Lees meer bij Divosa
Agenda en programma (be)spreekuren Vanaf september 2020 zijn er (be)spreekuren georganiseerd. Presentaties die tijdens deze (be)spreekuren zijn gebruikt, zijn te downloaden via SlideShare. Samenvattingen zijn terug te zien via het YouTube kanaal van VNG Realisatie.
Nieuwe bespreekuren Voor de komende maanden zijn er weer nieuwe verdiepingsbespreekuren georganiseerd over een aantal interessante onderwerpen. Hiervoor kunt u zich alvast aanmelden.
- 19 april – Wvbvv – Maatschappelijk verantwoord incasso
- 26 april - Hoe voorbereiden op een toestroom aan ondernemers?
- 29 april – Wgs – Eerste ervaringen van vroegsignalering
- 12 mei – Wvbvv- Hoe wordt de BVV berekend?
- 17 mei – Wgs – De schuldhulpverlener en SUWI
- 28 mei 2021 – Wgs/Ags- Impact van de wetten op de keten
- 31 mei 2021 – Hoe richt je een adviespunt voor (zelfstandige) ondernemers in?
Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u geen de avond er voor geen link hebben ontvangen, kijk in uw spam-map, wellicht is deze daar terecht gekomen. Mocht u deze als nog niet hebben ontvangen, neem dan contact op met schulden@vng.nl.
Aanmelden coördinator schulden Heeft uw gemeente nog geen coördinator schuldendomein aangemeld, dan kan dit via dit formulier.
Aanmelden leveranciersnieuwsbrief Wilt u of uw collega de nieuwsbrief voor leveranciers ontvangen, dan kunt u zichzelf of uw collega hiervoor aanmelden via dit formulier.
Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze zelf ook ontvangen? Meld u dan aan via dit formulier. |