Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 22 februari 

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
    • Afstemming VNG-UWV-SWZ over uitvoeringsvraagstukken
    • Extra lang (Be)spreekuur Wvbvv op donderdag 10 maart
    • Migratie Centrale Omgeving GeVS
  • Algemeen
    • Schouders eronder: Wat is de impact van online beleggen in cryptomunten op jongeren?
    • Doet u al mee met de Week van het geld?
  • (Be)spreekuren, (samen)werksessies en expertsessies
    • Planning

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Afstemming VNG-UWV-SWZ over uitvoeringsvraagstukken
VNG, UWV en SZW zijn in gezamenlijk overleg over een aantal uitvoeringsvraagstukken die gemeenten eerder aan ons voorgelegd hebben. Hierbij is in eerste instantie de inhoud van de vraagstukken verdiept. Op dit moment wordt in gezamenlijkheid naar oplossingen gezocht. We publiceren de uitkomsten uiteraard in deze nieuwsbrief.


Extra lang (Be)spreekuur Wvbvv op donderdag 10 maart
Het afgelopen jaar zijn er veel nieuwe mensen gestart bij gemeenten met vragen over o.a. de berekening van de bvv en de rekentool. Ook de nieuwe wetswijziging zorgt voor vragen. Daarom is er op 10 maart een extra lang (be)spreekuur. Hierbij is veel ruimte om vragen te stellen.


Migratie Centrale Omgeving GeVS
Half februari is BKWI gestart met de migratie van de Suwinet Services, de BVV-service en de TWI-service naar een nieuwe hostingpartij. Deze migratie heeft invloed op de bereikbaarheid van de Ketentestomgeving en de Productieomgeving. De Ketentestomgeving is inmiddels gemigreerd en vanaf 25 februari wordt de Productieomgeving gemigreerd. De migratie duurt enkele dagen.
De Productieomgeving is van vrijdag 25 februari vanaf 18.00 uur tot en met maandag 28 februari 07.00 uur niet beschikbaar. Omdat dit in het weekend valt, zal dit naar waarschijnlijkheid niet veel impact hebben op de dienstverlening.


Algemeen

Schouders eronder: Wat is de impact van online beleggen in cryptomunten op jongeren?
Crypto is erg populair onder jongeren, volgens het onderzoek van de Rabobank en het Nibud heeft ruim een kwart van alle jongeren heeft cryptomunten in zijn of haar bezit. Op donderdag 31 maart van 10.00 - 12.00 uur organiseert Schouders Eronder, tijdens de Week van het geld, hierover een webinar: Wat is de impact van online beleggen in cryptomunten op jongeren? 

>> Aanmelden kan via deze link.


Doet u al mee met de Week van het geld?
De jaarlijkse Week van het geld is dit jaar van 28 maart t/m 1 april! Er is dan veel (media) aandacht voor jongeren en geldzaken. Dé kans voor gemeenten om lokale initiatieven en beleid te presenteren. Gemeenten kunnen aansluiten op de Week van het geld, er gingen al bijna 40 gemeenten voor. Tijdens een speciaal VNG (be)spreekuur op 7 maart legt projectmanager Oscar de Grave namens het platform Wijzer in geldzaken uit wat de Week van het geld voor uw gemeente kan betekenen. Meld u nu aan!


(Be)spreekuren, (samen)werksessies en expertsessies, nieuwe planning

  • (Be)spreekuren organiseren we op basis van behoeften of actuele ontwikkelingen. In deze sessies delen we nieuwe informatie en is er ruimte voor vragen of stellingen. In de omschrijving van een (be)spreekuur leest u wat u kunt verwachten en of de sessie aansluit bij uw kennis en/of ervaring.
  • (Samen)werksessies organiseren we één keer per maand. Deze sessies zijn gericht op samenwerking; intern, tussen gemeenten onderling of met ketenpartners. Het zijn actieve werksessies waarin we praktijkervaringen delen of samen aan de slag gaan!
  • Expertsessies organiseren we twee keer per kwartaal. We verdiepen ons in een bepaald thema of vraagstuk. Daarbij staat de ervaring, expertise of ‘best practice’ van gemeenten centraal. Dit levert bijvoorbeeld input voor processen, (ondersteunings)producten of ontwikkelingen.
Planning
  • 24 februari - Expertsessie - Best practices prioriteren en opvolgen van vroegsignalen 
  • 7 maart - (Be)spreekuur - Week van het geld
  • 8 maart - Samenwerksessie - Schuldhulpverlening nog makkelijker organiseren met gegevensverwerking (Suwinet-inkijk/Wgs-inlezen) 
  • 10 maart - (Be)spreekuur - Het ondersteuningskompas: inzicht in ondersteuningsmogelijkheden voor inwoners in plaats van/in combinatie met schuldenbewind 
  • 10 maart - (Be)spreekuur - Wvbvv - actualiteiten, algemeen en ruimte voor vragen (extra lang)
  • 17 maart - Samenwerksessie - Monitoring en verantwoording vroegsignalering 
  • 21 maart - Expertsessie - Afvoeren en opslaan van inboedels 
  • 29 maart - Samenwerksessie - Hoe kan een gemeente een convenant of overeenkomst met beschermingsbewindvoerders opstellen?
Aanmelden kan via deze link. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de avond er voor geen link hebben ontvangen, kijk in uw spam-map, wellicht is deze daar terecht gekomen. Mocht u deze link alsnog niet hebben ontvangen, neem dan contact op met schulden@vng.nl.
vngrealisatie.nl