Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 23 april 2021 


Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
    • Update issue 155, aankondiging publicatie werkinstructie schuldhulpverlener.
      • Werkinstructie schuldhulpverlener
      • Vragen van gemeenten
      • Ondersteuning vanuit het implementatieteam
  • Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
    • Moerdijk klaar voor de aansluiting op de rekentool schuldhulpverlener
    • SUWI-inkijk voor de schuldhulpverlener
  • Algemeen
    • Schuldenknooppunt: Doorlopende informatiebijeenkomsten
    • Herziening VTLB berekening
    • (Be)spreekuren
      • Agenda

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Update issue 155, aankondiging publicatie werkinstructie schuldhulpverlener

Werkinstructie schuldhulpverlener
Zoals vorige week aangekondigd publiceren we vandaag een werkinstructie voor de schuldhulpverlener. Ook deze werkinstructie is tot stand gekomen in samenwerking met de KBvG. In de werkinstructie informeren we de schuldhulpverlener over waar hij/zij alert op kan zijn om te signaleren dat een beslagvrije voet te laag is vastgesteld. Daarnaast geven we aan op welke wijze de schuldhulpverlener contact kan opnemen met de beslagleggende partij en welke informatie deze nodig heeft om de beslagvrije voet aan te passen. 

Vragen van gemeenten 
We zijn begonnen met het bundelen van de vragen die dagelijks binnenkomen. Deze publiceren wij binnenkort in een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden. Hierop vooruitlopend, ontvangen wij vaak deze vraag:
Hoe kan een gemeente, haar inwoners attenderen op een mogelijk te laag vastgestelde beslagvrije voet?
Een mogelijkheid is om op de website van de gemeente een bericht te plaatsen met begrijpelijke uitleg over wat er speelt, hoe inwoners hun BVV kunnen controleren en waar ze hulp en informatie kunnen vinden. Om hierin te ondersteunen hebben wij een voorbeeldbericht gemaakt.

Ondersteuning vanuit het implementatieteam 
Vanwege de doorlopende behoefte en belangstelling hebben we onze digitale inloopuren verlengd tot en met eind mei 2021. Gemeenten kunnen tijdens deze inloopuren laagdrempelig hun vragen stellen en signalen delen. De inloopuren zijn op dinsdag, woensdag en donderdag tot eind mei van 15:30 – 16:00.  Laat hier uw e-mailadres achter en u ontvangt direct de link naar de afspraak.
Daarnaast zijn we via schulden@vng.nl bereikbaar voor vragen of een terugbelverzoek. Vermeld in uw mail bij het onderwerp dat het ‘issue 155’ betreft voor een snellere afhandeling.   


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Moerdijk klaar voor de aansluiting op de rekentool schuldhulpverlener
Gemeente Moerdijk heeft als eerste gemeente de aansluiting georganiseerd op de rekentool voor de schuldhulpverlener. Per 1 mei is de rekentool voor de schuldhulpverlener beschikbaar om de beslagvrije voet (BVV) te berekenen zonder dat de inwoner informatie hoeft aan te leveren. Gemeente Moerdijk heeft alle voorbereidingsfases goed doorlopen om toegang te krijgen tot het beveiligd webportaal om de rekentool te gebruiken.

U kunt zich voorbereiden op de aansluiting door uw organisatie aan te melden voor toegang tot het webportaal. Dit kan via het aanvraagformulier op de website van het Inlichtingenbureau. Parallel hieraan dient u e-herkenning (niveau 3) voor de beheerder én de toekomstige gebruikers (schuldhulpverleners) voor het webportaal aan te vragen.


SUWI-inkijk voor de schuldhulpverlener
In het kader van het plan van aanpak schuldhulpverlening heeft de schuldhulpverlener via de gewijzigde Wgs de grondslag om zonder instemming van de inwoner inkomens- en vermogensgegevens te raadplegen. Om dit voor de schuldhulpverlener mogelijk te maken heeft de VNG onlangs een wijzigingsverzoek ingediend. Dit verzoek is een eerste stap in het proces om een SUWI-inkijk voor de schuldhulpverlener mogelijk te maken. Met deze inkijkfunctie heeft de schuldhulpverlener de mogelijkheid om inkomens- en vermogensgegevens te raadplegen van de inwoner.

De komende periode gaat het BKWI een SUWI-pagina voor de schuldhulpverlener ontwikkelen. BKWI en VNG werken hierbij nauw samen om de inkijkfunctie zo goed mogelijk te laten aansluiten op de uitvoeringspraktijk van de schuldhulpverlener.


Algemeen

Herziening VTLB berekening
Wanneer de VTLB-berekening voor inwoners (veel) lager uitkomt als gevolg van de inwerkingtreding van de Wvbvv, wordt het VTLB in gevallen onredelijk en onhaalbaar qua budget. RECOFA heeft daarom akkoord gegeven voor een aanpassing in het VTLB. Het VTLB mag met terugwerkende kracht worden aangepast in alle gevallen waarin dat noodzakelijk wordt geacht. In dit nieuwsbericht van bureau WSNP is meer te lezen over de achtergrond en de veranderingen.


Schuldenknooppunt: Doorlopende informatiebijeenkomsten
Het Schuldenknooppunt organiseert elke maand online informatiebijeenkomsten voor schuldhulpverleners, schuldeisers en een speciale doelgroep. Aanmelden kan voor een van de volgende bijeenkomsten. Stel tevens op voorhand uw vragen op het aanmeldformulier, deze worden tijdens de sessie beantwoord.


(Be)spreekuren
Vanaf september 2020 zijn er (be)spreekuren georganiseerd. Presentaties die tijdens deze (be)spreekuren zijn gebruikt, zijn te downloaden via SlideShare. Samenvattingen zijn terug te zien via het YouTube kanaal van VNG Realisatie.

Agenda
Voor de komende maanden zijn er weer nieuwe verdiepingsbespreekuren georganiseerd over een aantal interessante onderwerpen. Hiervoor kunt u zich alvast aanmelden.

  • 26 april - Hoe voorbereiden op een toestroom aan ondernemers?
  • 29 april – Wgs – Eerste ervaringen van vroegsignalering
  • 12 mei – Wvbvv- Hoe wordt de BVV berekend?
  • 17 mei – Wgs – De schuldhulpverlener en SUWI
  • 28 mei – Wgs/Ags- Impact van de wetten op de keten
  • 31 mei – Hoe richt je een adviespunt voor (zelfstandige) ondernemers in?

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u geen de avond er voor geen link hebben ontvangen, kijk in uw spam-map, wellicht is deze daar terecht gekomen. Mocht u deze als nog niet hebben ontvangen, neem dan contact op met schulden@vng.nl.


Aanmelden coördinator schulden
Heeft uw gemeente nog geen coördinator schuldendomein aangemeld, dan kan dit via dit formulier.


Aanmelden leveranciersnieuwsbrief
Wilt u of uw collega de nieuwsbrief voor leveranciers ontvangen, dan kunt u zichzelf of uw collega hiervoor aanmelden via dit formulier


Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze zelf ook ontvangen? Meld u dan aan via dit formulier. 

vngrealisatie.nl