Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Schulden nieuwsbrief - 7 september

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is bedoeld voor de beleidsadviseur of medewerker schulden bij gemeenten die de contactpersoon is in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die VNG hierbij biedt.

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • Verplicht anticiperen op Wet vereenvoudiging beslagvrije voet bij het opleggen van een boete in bijstandszaken 
  • Update Q&A
  • Vragen over de wet vereenvoudiging beslagvrije voet? Kom naar het bespreekuur!
  • Agenda bespreekuren
  • Aankondiging enquête
  • Alles over de implementatie Wet vereenvoudiging beslagvrije voet 
  • (Herhaalde) oproep testgemeenten Wet vereenvoudiging beslagvrije voet
  • Wvbvv en het aanpassen van de gemeentelijke verordening en beleidsregels
  • Herziening beslag- en executierecht
  • Contact implementatiemanagers
  • Programma Verbinden Schuldendomein

Verplicht anticiperen op Wet vereenvoudiging beslagvrije voet bij het opleggen van een boete in bijstandszaken  

In een uitspraak (ECLI:NL:CRVB:2020:1525) tegen de gemeente Gilze en Rijen heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) besloten om – vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet - uit te gaan van een beslagvrije voet van 95 procent in plaats van 90 procent. De CRvB volgt hiermee de oproep van de staatssecretaris van SZW.

De uitspraak is bindend en heeft tot gevolg dat gemeenten – en andere bestuursorganen - bij het opleggen van boetes in deze zaken niet langer moeten uitgaan van een beslagvrije voet van 90% maar van 95% van de toepasselijke bijstandsnorm.

Op de pagina van Programma Verbinden Schuldendomein kunt u terecht voor informatie en praktische handreikingen over de vBVV.


Update Q&A

Er zijn nieuwe vraag- en antwoordcombinaties toegevoegd aan de Q&A. Zo wordt er onder andere ingegaan op de rol van de gemeente als derde-beslagene:

Kan de gemeente in de rol van derde-beslagene de beslagvrije voet per 1 januari 2021 zelf op 95% van de geldende bijstandsnorm zetten? Heeft de nieuwe wet gevolgen voor de afdracht van vakantietoeslag? Nieuwsgierig naar het antwoord? Deze vindt u hier.

Vragen over de wet vereenvoudiging beslagvrije voet? Kom naar het bespreekuur!

Op maandag 7 september om 11:00 uur en donderdag 10 september om 10:00 uur is er een digitaal bespreekuur om digitaal met elkaar te sparren over de implementatie van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Heeft u vragen, opmerkingen of tips om te delen? Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen!

Mocht u andere vragen hebben binnen het schulden domein, dan kunt u deze hier ook stellen.

Klik hier voor het bespreekuur van maandag 7 september en donderdag 10 september.


Agenda bespreekuren

  • Maandag 7 september 11:00 uur: Introductie Wvbvv 
  • Donderdag 10 september 10:00 uur: Berekenen beslagvrije voet nieuwe stijl 
  • Woensdag 16 september 10:00 uur: Overgangstermijn Wvbvv 
  • Vrijdag 18 september 10:00 uur: Wvbvv techniekkeuze rekentool (Webportaal of applicatie-to-applicatie) 

Van ieder bespreekuur wordt achteraf een videosamenvatting geplaatst op het YouTube kanaal van VNG Realisatie.


Aankondiging enquête

De VNG ondersteunt gemeenten bij de implementatie van bovenstaande wetswijzingen en blijft graag aangesloten bij de ontwikkelingen binnen gemeenten. Op die manier kunnen wij beter inspelen op uw vragen en wensen en kunnen we monitoren waar eventuele knelpunten liggen. We sturen u daarom begin september een digitale enquête waarin we u enkele vragen stellen over de stand van zaken in uw gemeente en uw ondersteuningsbehoefte. Uw deelnhame wordt zeer op prijs gesteld. De resultaten van de enquête zullen in een volgende nieuwsbrief op hoofdlijnen worden teruggekoppeld. 


(Herhaalde) oproep testgemeenten Wet vereenvoudiging beslagvrije voet

We zoeken (minstens) 2 gemeenten die mee willen doen aan de ketentesten voor de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (vBVV).

Hiervoor zoeken we gemeenten die een system-to-system koppeling naar de centrale rekenmodule van het Inlichtingenbureau gaan gebruiken en deze koppeling in de maand september al in de testomgeving kunnen testen. Er worden dan 14 testscenario's nagespeeld, die ook in de systemen van de Belastingdienst, UWV, CJIB, SVB, LBIO en bij een aantal gerechtsdeurwaarders worden uitgevoerd. De resultaten van deze testen worden dan vergeleken om er zeker van te zijn dat alle rekenmodules dezelfde resultaten opleveren.

Meedoen aan de ketentesten kost weinig tijd: de testscenario's zijn al helemaal uitgewerkt en kunnen zo ingevoerd worden. Het voordeel van meedoen aan deze ketentesten is dat direct duidelijk is of het systeem goed werkt. Ook weet u dan zeker dat de hele keten van basisregistratie tot vastgestelde vBVV is getest. Daarnaast helpt u mee om de vBVV in heel Nederland goed werkend te krijgen.

Wilt u meedoen aan de ketentest? 
Neem dan eerst contact op met de leverancier van uw systeem, om er zeker van te zijn dat deze op tijd een testomgeving beschikbaar heeft. De leverancier geeft dit aan het programma door en maakt verdere afspraken met u. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Govert Claus.


Wvbvv en het aanpassen van de gemeentelijke verordening en beleidsregels

In de impactanalyse en de handreiking over de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (BVV) staat aangegeven dat de verordening gemeentelijke belastingen en de gemeentelijke beleidsregels terugvordering en verhaal mogelijk aangepast moeten worden. De model-belastingverordeningen van de VNG bevatten geen bepalingen over de beslagvrije voet. Dit betekent dat wanneer de gemeente de modelverordening één op één heeft overgenomen, deze niet hoeft worden gewijzigd. De gemeentelijke beleidsregels zijn afgeleid van de beleidsregels van het Rijk, zoals opgenomen in de Leidraad Invordering 2008. Het ministerie van Financiën heeft laten weten dat zij de Leidraad Invordering 2008 pas wijzigen wanneer de wet in werking treedt. VNG volgt de lijn van het ministerie en wacht met het aanpassen van de gemeentelijke leidraad. Gemeenten doen er dan ook goed aan om te controleren of er lokaal is afgeweken van de modelverordening en de gemeentelijke beleidsregels en zo ja, in hoeverre het lokaal beleid overeenstemt met de Wvbvv.


Herziening beslag- en executierecht

Naast de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, wijzigt het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Faillissimentswet ook in het kader van de herziening van het beslag- en executierecht. Op 18 juni is de wet bekendgemaakt. Een gedeelte van de wijzigingen treedt op 1 januari 2021 in werking, een ander gedeelte op 1 april 2021. De volgende wijzigingen zijn relevant voor gemeenten:

Ook bij bankbeslag zal de beslagvrije voet in acht moeten worden genomen (inwerkingtreding 1 januari 2021);

Gemeenten worden verantwoordelijk voor het afvoeren en opslaan van roerende goederen na de ontruiming van een woning (inwerkingtreding 1 april 2021).


Contact implementatiemanagers

Heeft u als gemeente vragen over de vier (gewijzigde) wetten in het schuldendomein of de implementatie daarvan? Neem dan contact op met de implementatiemanagers schuldendomein van VNG Realisatie (Anja Tijdhof, Jenny Wildenbos, Jeanne-Marie Langen en Tjeert Poelman), zij zijn u graag van dienst. U kunt ze bereiken via het algemene nummer van de VNG 070-373 83 93 (op werkdagen van 9.00 uur tot 16.30 uur) of via de mail: schulden@vng.nl.

Let op! Vanaf 9 september zijn de implementatiemanagers rechtstreeks bereikbaar via: 070-373 8232 (op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur).


Programma Verbinden Schuldendomein

1 op de 5 huishoudens heeft risicovolle schulden, het aanvragen van inkomensondersteuning is ingewikkeld, 1,2 miljoen huishoudens met schulden krijgt geen formele schuldhulpverlening. Deze mensen ervaren stress, krijgen sneller gezondheidsproblemen en raken sneller in een sociaal isolement. De cijfers laten zien dat de schuldenproblematiek blijft groeien en door de coronacrisis is te verwachten dat de schuldenproblematiek nog groter wordt. Schuldenproblematiek en armoedebeleid zijn daarom belangrijke speerpunten van het kabinet, gemeenten en daarmee ook voor de VNG. Het ministerie van SZW is een viertal wetgevingstrajecten gestart ter ondersteuning van het voorkomen en het oplossen van de schuldenproblematiek:

  • De wet vereenvoudiging Beslagvrije voet (vBVV) (gaat in per 01-01-2021)
  • De maatregel Verbreden Beslagregister (vBR) (streven is per 01-01-2021, gefaseerde invoering)
  • Aanpassing wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (WGS) (gaat in per 01-01-2021)
  • De wet Adviesrecht gemeenten bij Schuldenbewind (AGS) (verwachte ingang 01-01-2021).

Naast deze wetten worden er vanuit verschillende organisaties (zowel privaat als publiek) allerlei initiatieven ontwikkeld om de schulden aan te pakken. Er is beperkt overzicht van al deze initiatieven. Ook is niet helder hoe deze initiatieven en projecten zich verhouden tot de wijzigingen in de uitvoering als gevolg van de wetstrajecten. Gemeenten staan voor een grote uitdaging en met de recente coronacrisis wordt deze uitdaging alleen maar groter.

De VNG ondersteunt gemeenten bij de maatschappelijke opgave om problematische schulden te voorkomen en op te lossen. Het programma Verbinden Schuldendomein is ingericht om de vier nieuwe wetstrajecten, projecten en initiatieven aan elkaar te verbinden en om overzicht te creëren. Daarnaast biedt het programma concrete implementatieondersteuning voor de invoering van de vier nieuwe wetten.

vngrealisatie.nl