Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire – 8 juli

Om gemeenten bij te staan, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen en implementatieondersteuning rondom de ondersteuning van gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als aanspreekpunt vanuit beleid of voor ouders. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en implementatieondersteuning.

In deze nieuwsbrief aandacht voor

  • Procesinformatie voor gemeenten
    • Prioritering kwijtschelding Msnp/Wsnp
    • Publicatie ethische afwegingen bij inzet dienstverlening
    • Routekaart hersteloperatie toeslagen
    • Gegevensdeling
    • Bestand kwijtschelden_afmelders
    • Negatieve BKR-registratie verwijderen
    • Wettelijk moratorium
    • Terminologie en communicatie
    • Sparren met het ouderpanel 
  • Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)
    • Ouderwebinars 9 en 13 juli
  • (Be)spreekuren voor gemeenten
  • Overige berichten
    • In het nieuws


Procesinformatie gemeenten

Prioritering kwijtschelding Msnp/Wsnp
Afgelopen week is het bestand kwijtschelden_gedupeerd in het portaal voor de contactpersoon invordering klaargezet. In dit bestand is voor zover bij de Belastingdienst/Toeslagen bekend, aangegeven of een gedupeerde zich in een Wsnp of Msnp traject bevinden. Vorderingen op deze inwoners, welke onderdeel zijn van het (dwang)akkoord kunnen met voorrang worden kwijtgescholden. Op die manier kunnen deze inwoners snel uit de trajecten worden gehaald. 

NB: de gemeente kan pas starten met het kwijtschelden van de schulden wanneer het college het besluit om te anticiperen op de Verzamelwet heeft genomen. Een format voor dit besluit kunt u vinden op vng.nl.


Publicatie ethische afwegingen bij inzet dienstverlening
De gemeente Haarlem is met de PZB-er en een gedupeerd echtpaar op bezoek geweest bij de Staatssecretaris. Corinne Visser van de gemeente Haarlem deed verslag in het (be)spreekuur van 1 juli. Op de vraag hoe ver de dienstverlening van de gemeente kan gaan bij de ondersteuning gaf de staatssecretaris aan 'dat er gedaan moet worden wat nodig is. Gemeenten hebben hier alle ruimte en vrijheid in en de kosten worden vergoed'. Op basis van een eerder gesprek bij dit gezin thuis zet de gemeente Haarlem in op ondersteuning bij de inrichting van het huis en het verstrekken van geld voor het volgen van een opleiding. Precies over dit vraagstuk is in het (be)spreekuur van 1 juni aan hand van stellingen de grenzen van inzet van dienstverlening met 60 deelnemers verkend. De uitkomsten zijn opgenomen in een publicatie ethische afwegingen bij inzet dienstverlening. Deze publicatie is toegevoegd aan de routekaart.


Routekaart voor gemeenten
Alle handleidingen, format brieven, format collegebesluiten, verslagen van bespreekuren en andere documentatie die de VNG voor gemeenten ontwikkeld ontsluiten we via de routekaart. De routekaart wordt actief aangevuld en vernieuwd. Daarbij vervangen we het bestand zodat de url gelijk blijft. In de meest recente update kunt u onder meer de format beschikking kwijtschelding publieke schulden bij gemeenten terugvinden en een nieuw overzicht van het aantal ouders dat zich per gemeente heeft gemeld bij UHT (per 1 juli). Ter indicatie: de routekaart is inmiddels 19 maal aangevuld of aangepast.


Bestand kwijtschelden_afmelders
Afgelopen week is het bestand kwijtschelden schulden in het portaal voor de contactpersoon invordering klaargezet met de naam kwijtschelden_afmelders. In dit bestand is geen homogene groep opgenomen. Hierin zitten onder andere:

  • Ouders die in het verleden in contact zijn geweest met UHT, maar inmiddels te kennen hebben gegeven niet (verder) door UHT geholpen te willen worden.
  • Administratieve fouten, bijvoorbeeld een bij aanmelding verkeerd genoteerde BSN.

Deze personen zijn niet gedupeerd en komen - in afwijking tot wat de naam doet vermoeden – niet in aanmerking komen voor kwijtschelding. De reden dat deze groep wordt verstrekt, is dat deze personen eerder wel zijn gedeeld als zelfmelder in het kader van het moratorium. De invordering voor deze groep kan worden hervat. UHT gaat in het vervolg de naam van dit bestand aanpassen.

Toelichtingsdocument gegevens
In het portaal is ook een Toelichtingsdocument gepubliceerd. Daarin is meer informatie te vinden over de diverse bestanden die via het portaal worden gedeeld. Het document geeft duidelijk aan welke betekenis u aan de diverse gegevens kunt verlenen.


Negatieve BKR-registratie verwijderen
Het BKR heeft de guidance gepubliceerd voor het verwijderen van negatieve registraties in het Centraal Krediet Registratiesysteem (CKI). De guidance is naar de leden verzonden en in het portaal gepubliceerd. In deze guidance is beschreven welke acties ondernomen moeten worden om de negatieve registraties in het BKR bij gedupeerde ouders en hun toeslagpartners te verwijderen. Voor schuldeisers geldt dat de bijzonderheidscoderingen verwijderd worden na afbetaling. Voor schuldregelingen geldt dat de gehele overeenkomst verwijderd dient te worden met mutatiecode 22 (verwijdering overeenkomst) na beëindiging van de schuldregeling of het saneringskrediet. 


Wettelijk moratorium
Gemeenten hebben sinds vorige week in het kader van de kwijtschelding de lijsten ontvangen van inwoners die als gedupeerde zijn beoordeeld door UHT. Bij de gegevensuitwisseling is tevens opgenomen op welke datum de gedupeerde ouder is uitbetaald. Dit is relevant om te bepalen op welke datum het wettelijk moratorium inwerking treedt. Het wettelijk moratorium is niet hetzelfde als het vrijwillig moratorium. Het wettelijk moratorium geldt voor een jaar vanaf moment uitbetalen van het compensatiebedrag en geldt voor alle vorderingen die voor de datum van uitbetaling van het compensatiebedrag opeisbaar zijn geworden. Dit laatste is een belangrijk verschil met het vrijwillig moratorium. Meer informatie over de toepassing van het wettelijk en vrijwillig moratorium vindt u in onze handreiking moratorium.


Terminologie en communicatie
We hebben de afgelopen tijd meerdere meldingen ontvangen van UHT en ouders over de wijze waarop ouders door gemeenten in brieven worden aangeschreven. In een aantal gevallen sprak de gemeente over ‘gedupeerde ouders’ terwijl de betreffende ouder niet als gedupeerd was aangewezen door UHT. Het is van groot belang hier zo zorgvuldig mogelijk in te zijn.

  • Een ouder die zich meldt bij UHT is mogelijk gedupeerd / een zelfmelder. Deze ouder is nog geen gedupeerde.
  • UHT bepaalt of een ouder die zich bij hen heeft gemeld ‘gedupeerde’ is. Dat kan naar aanleiding van de lichte toets of een integrale beoordeling.

U kunt wel ondersteuning op de vijf leefgebieden aanbieden op basis van een plan van aanpak. De kosten die u hiervoor maakt krijgt u vanuit het rijk vergoed.


Sparren met het ouderpanel 
In augustus organiseren we opnieuw samen met het Ouderpanel een bespreekuur. Twee leden van het ouderpanel vertellen over de ervaringen van afgelopen periode. Daarnaast willen we gemeenten vooral de gelegenheid geven om te sparren over de dienstverlening voor gedupeerden. We zijn benieuwd naar uw vragen aan het ouderpanel en welke thema's u graag aan bod willen laten komen in gesprek met het ouderpanel. Mail daarom uw vragen en wensen naar hersteloperatie@vng.nl, dan bereiden we het goed voor met de leden van het ouderpanel. De precieze datum van dit bespreekuur wordt zo snel mogelijk bekend. 



Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)

Twee ouderwebinars
UHT organiseert deze en volgende week twee ouderwebinars. Het eerste webinar (9 juli 18.30-20.00u) heeft als thema schulden. Een week later op 13 juli (18.30-20.00u) organiseert UHT een webinar over de 7e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag. Meer informatie over beide webinars is terug te vinden op services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel



(Be)spreekuren voor gemeenten 

De komende weken wordt tijdens de (be)spreekuren veel aandacht besteed aan regelingen en processen voor het kwijtschelden van publieke schulden. We proberen zoveel mogelijk in te spelen op de actualiteiten. De onderwerpen van een (be)spreekuur kunnen daardoor nog worden aangepast. Vanaf deze week veranderen we de werkwijze voor het ontsluiten van de powerpoints. U kunt die vanaf heden terugvinden op deze SlideShare pagina.

Tijdens de zomerperiode wijzigt de frequentie van de bespreekuren. In juli en augustus organiseren we wekelijks één bespreekuren. Vanaf september gaat het aantal weer terug naar twee bespreekuren per week.

Agenda komende (be)spreekuren (10.00-11.00u)

  • Di 13-07: Kwijtschelden publieke schulden
  • Do 15-07: Kwijtschelden publieke schulden
  • Do 22-07: Kwijtschelden publieke schulden
  • Do 29-07: SPUK 2

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar hersteloperatie@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de citrix omgeving. We werken met maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur. 

De VNG organiseert tweemaal per week een (be)spreekuur voor gemeenten. De (be)spreekuren gaan iedere keer over actuele onderwerpen die per week kunnen veranderen op basis van wat er speelt binnen de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar. Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen.



Overige berichten

In het nieuws

  • Eenvandaag – Ouders toeslagenaffaire moeten lang wachten op geld
  • RTVOost – Dinkelland scharpt schulden gedupeerde ouders
  • NH Nieuws – Schulden van Hoornse gedupeerden toeslagenaffaire kwijtgescholden
  • Nu.nl - Rijswijk start met het kwijtschelden van schulden
  • Trouw - Jan Kleinnijenhuis over de toeslagenaffaire: ‘De slachtoffers kunnen niet wachten
  • NRC – Compensatie gedupeerde ouders dreigt vast te lopen in onuitvoerbaarheid

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.

vng.nl