Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire – 17 maart


Om gemeenten bij te staan, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen en implementatieondersteuning rondom de ondersteuning van gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als aanspreekpunt vanuit beleid of voor ouders. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en implementatieondersteuning. 


In deze nieuwsbrief aandacht voor:

  • Procesinformatie voor gemeenten
    • Routekaart en format plan van aanpak beschikbaar
    • Wijzigen gemeentelijke contactpersonen
    • Vraag en antwoorden - Amendement Lodders/van Weyenberg – moratorium en BK
    • Let op bij het verzenden van brieven 
    • Formatbrieven schuldeisers voor gemeenten
    • Handreiking doelgroep Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW) 
  • Nieuws vanuit de Belastingdienst
    • Haal binnen 30 dagen gegevens op bij de Belastingdienst
    • Iemand machtigen voor contact met de Belastingdienst
  • (Be)spreekuren voor gemeenten
  • Overige berichten
    • In het nieuws

Procesinformatie gemeenten 

Routekaart en format plan van aanpak beschikbaar
Alle informatie om uitvoering te geven aan de hersteloperatie kinderopvangtoeslagenaffaire is overzichtelijk samengevat in een routekaart. Deze routekaart is ingedeeld in drie fasen: voorbereiding, uitvoering en de fase monitoren en rapporteren.

Alle tot nu toe ontwikkelde producten als formats van brieven, achtergrondinformatie, veel gestelde vragen, etc. zijn via deze routekaart te downloaden. In de komende periode voegen we de ondersteunende producten aan deze routekaart toe. 

In twee (be)spreekuren is ook het format plan van aanpak besproken. Dit format helpt gemeenten die de ondersteuning aan het inrichten zijn. U kunt het geheel naar uw lokale situatie aanpassen. Heeft u uw organisatie al ingericht, dan kunt u dit format gebruiken als handige checklist. Via deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de toekomstige aanvullingen in de routekaart.


Wijzigen gemeentelijke contactpersonen
Er zijn als het goed is twee contactpersonen voor uw gemeente geregistreerd bij de VNG. Het betreft een contactpersoon beleid en een contactpersoon inwoners. Mocht u op deze gegevens een wijziging willen doorvoeren dan kan dit natuurlijk. De informatie die we daarvoor nodig hebben kunt u hier raadplegen.


Vraag en antwoorden - Amendement Lodders/van Weyenberg – moratorium en BK
Op 2 maart heeft de Eerste Kamer het amendement van de Kamerleden Lodders en Van Weyenberg aangenomen. Dit amendement regelt het moratorium: de pauzeknop voor mogelijk gedupeerde ouders. Tijdens de (be)spreekuren en in onze mailbox ontvingen we veel vragen en opmerkingen over dit onderwerp. We hebben de vragen en open punten samengevat in een vraag en antwoord op onze website


Let op bij het verzenden van brieven
We zien en horen dat gemeenten nog zoeken naar de juiste aanspreekvormen richting inwoners bij het leggen van contact. Het luistert allemaal erg nauw en ook het wekken van de juiste verwachtingen is belangrijk. Waar moet u in ieder geval op letten?

  • Iedere inwoner die u aanschrijft is een mogelijk gedupeerde ouder. Pas na toetsing en aanwijzing door de Belastingdienst (lichte toets en integrale beoordeling) kan een ouder als 'gedupeerde' worden aangesproken. Een gedupeerde komt in aanmerking voor de compensatie van €30.000,- en het moratorium;

Hier hebben wij een format brief eerste contact gemeente met mogelijk gedupeerde (doc). Deze geeft een concept voor het aanschrijven van inwoners wiens namen u ontvangt op basis van de machtiging.

  • Let ook op met toezeggingen dat openstaande schulden geheel en direct worden kwijtgescholden. Dat is onjuist. Er zijn nog geen definitieve afspraken over het kwijtschelden van schulden. De situatie van iedere gedupeerde is uniek en dient apart te worden geïnventariseerd. Pas dan komt er ook inzicht in de situatie, hulpbehoefte en mogelijkheden.
  • Ook bij de uitvoering van het moratorium worden vorderingen enkel opgeschort. Gemeenten – en andere partijen - kunnen de vorderingen (nog) niet kwijtschelden. Communiceer hier duidelijk en correct over. Alle inwoners die zich voor 12 februari hebben gemeld bij de Belastingdienst, kunnen een beroep doen op het moratorium. Dit betekent dat er nog geen inhoudelijke toets heeft plaatsgevonden of de zelfmelder volgens de Belastingdienst daadwerkelijk gedupeerd is in de kinderopvangtoeslagaffaire. Daarnaast bestaat er nog geen grondslag in de huidige wetgeving om deze vorderingen kwijt te schelden. Op dit moment zijn de VNG en de Belastingdienst in gesprek over de voorwaarden van kwijtschelding.

Formatbrieven schuldeisers voor gemeenten
Om schuldeisers op de hoogte te stellen van het moratorium heeft de VNG formatbrieven opgesteld die gemeenten kunnen gebruiken. De brieven bieden een format waarop u nog maatwerk kunt toepassen en houden rekening met de correcte aanspreekvormen:

  • Format betaalregeling (doc) is bedoeld om schuldeisers waar een betaalregeling mee is getroffen op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen en hen dwingend te verzoeken zich vrijwillig te verbinden aan het moratorium;
  • Format informeren schuldeisers (doc) is bedoeld om schuldeisers op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen en hen erop te wijzen dat de inwoner onder het moratorium valt.

Handreiking doelgroep Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW)
Van een kleine groep mogelijk gedupeerde ouders die zich bij de Belastingdienst hebben gemeld, is het onbekend waar zij op dit moment woonachtig zijn. Dit wordt de doelgroep VOW (Vertrokken Onbekend Waarheen) genoemd. De gemeente die als laatste woonplaats geregistreerd staan, krijgen de informatie over deze mogelijk gedupeerden aangeleverd. Hoe u met deze doelgroep omgaat leest u in de handreiking doelgroep VOW.


Nieuws vanuit de Belastingdienst 

Haal binnen 30 dagen gegevens op bij de Belastingdienst
Gemeenten spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van gedupeerde ouders. Om proactief ouders te benaderen is een machtiging opgesteld die gemeenten in staat stelt om namens de Belastingdienst in contact te treden met mogelijk gedupeerde ouders.

Ruim 85 % van de gemeenten heeft met een collegebesluit deze machtiging geaccepteerd. Na het terugsturen van de akkoordverklaring en verwerkersovereenkomst naar de Belastingdienst krijgt per gemeente één aangedragen collega toegang tot het online portaal (Maykin) om gegevens op te halen. De gegevens blijven per upload maximaal 30 dagen beschikbaar in het online portaal. Gemeenten krijgen een melding per email wanneer er data klaar staat. Na 30 dagen worden de gegevens in het portaal verwijderd.

Het aantal aanmeldingen gedupeerden neemt nog toe. Elke twee weken worden nieuwe gegevens beschikbaar gesteld in het online portaal van ouders die zich recent gemeld hebben als gedupeerde. 

Sommige gegevensbestanden die klaar zijn gezet in het online portaal zijn nog niet opgehaald. Wij verzoeken u dit alsnog te doen voordat ze niet meer beschikbaar zijn.

Heeft u technische vragen over het portaal, stuur dan een e-mail (vermeld hierbij uw gebruikersnaam van het portaal). Inhoudelijke vragen over de aangeleverde gegevens stelt u aan odg@belastingdienst.nl.


Iemand machtigen voor contact met de Belastingdienst
Gedupeerde ouders mogen personen of instellingen machtigen om zaken te doen met de Belastingdienst. De ‘gemachtigde’ praat dan namens de gedupeerde ouder met de Belastingdienst en reageert op brieven en andere communicatie. Meer informatie over het machtigen kunt u vinden op de website van de Belastingdienst


(Be)spreekuren voor gemeenten 

De aankomende (be)spreekuren staan gepland op 23, 25 en 30 maart. Hierin komen onder andere het delen van kennis over dienstverlening aan gedupeerden en inzicht in de brede schuldenaanpak aan bod.

Agenda komende (be)spreekuren (10.00-11.00u)

  • 23 maart - Kennis delen over dienstverlening aan gedupeerden
  • 25 maart - Inzicht in de brede schuldenaanpak
  • 30 maart - Monitoring en rapportage

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland! U kunt zich opgeven niet meer opgeven voor deze (be)spreekuren. Heeft u vragen? Mail dan naar hersteloperatie@vng.nl

De VNG organiseert tweemaal per week een (be)spreekuur voor gemeenten. De (be)spreekuren gaan iedere keer over actuele onderwerpen die per week kunnen veranderen op basis van wat er speelt binnen de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar. Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen.


Overige berichten

In het nieuws

  • De Stentor – Zwolle staakt incasso schulden van slachtoffers Toeslagenaffaire
  • Het Kompas (Hardinxveld – Giessendam) - Gorcumse slachtoffers in toeslagenaffaire vertellen exclusief hun verhaal: ‘Ik voel me een tweederangsburger’
  • Peel en Maas Venray - 26 gezinnen in Venray dupe van toeslagenaffaire
  • RTV Drenthe – Aantal slachtoffers toeslagenaffaire uit Emmen loopt op naar 128
  • Rodi.nl - Gezinnen Uitgeest slachtoffer toeslagenaffaire
  • Soester Courant – 53 gezinnen uit gemeente Soest getroffen door toeslagenaffaire

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.

vng.nl