Nieuwsbrief Schulden - 20 juni 2024‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

20 juni 2024

Mailing VNG

Welkom bij de nieuwsbrief Schulden, een bron van informatie over veranderende wet- en regelgeving, projecten en initiatieven die het verschil maken in het schuldendomein, financiële uitdagingen voor ondernemers of jongeren en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein. 
 
Gemeenten, IGSD's en belastingsamenwerkingen spelen een belangrijke rol binnen het schuldendomein. Daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Deze nieuwsbrief is specifiek ontworpen om coördinatoren schulden en contactpersonen bij gemeenten te informeren over de nieuwste wetstrajecten en om hen op de hoogte te houden van de ondersteuning van de VNG.
 
Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein!

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

Agenda (be)spreekuren


Bijeenkomsten

- 15 oktober: Najaarsbijeenkomst Ontmoeten, Verbinden & Versterken


Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
- Landelijke Bijeenkomst Vroegsignalering
- Handleiding wijzigingen Gedragscode Schuldhulpverlening NVVK, ingangsdatum 1 juli 2024 


Routekaart Financiële Zorgen

- Nieuw initiatief gemeente Haarlem in de routekaart
- Toegevoegd aan de routekaart: rapport van de Nationale ombudsman over vroegsignalering
- Toegevoegd aan de routekaart: onderzoek naar historisch perspectief schuldhulpverlening
- Binnenkort op de routekaart: gevolgen wijzigingen Gedragscode Schuldhulpverlening NVVK
  

Ondernemers uit de Financiële Zorgen
- Voorbeeld beschikking en plan van aanpak voor ondernemers

- Vooraankondiging: Toolkit communicatie met ondernemers in zwaar weer


Samenwerken met vrijwilligers(organisaties)

- Samenwerken met vrijwilligers(organisaties), hoe doe je dat effectief en optimaal? 


Overig nieuws
Onderzoek: Financiële dienstverlening; toen, nu en straks 


Agenda (be)spreekuren

U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

Klik op de titel van de onlinebijeenkomst voor een uitgebreidere beschrijving.   

Aanmelden

Bijeenkomsten

15 oktober: Najaarsbijeenkomst Ontmoeten, Verbinden & Versterken

Deze landelijke bijeenkomst bij DUS in Utrecht is bedoeld om van elkaars ervaringen te leren en kennis op te doen over de laatste ontwikkelingen in het schuldendomein. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het programma met (inter)actieve workshops en interessante sprekers. En er is die dag ook tijd om te netwerken en alle aanwezige kennis te benutten.


Van plan te komen? 
Werkt u bij een gemeente of organisatie met een door de gemeente gedelegeerde of gemandateerde taak op het gebied van schuldhulpverlening of invordering (maximaal 2 deelnemers per gemeente/organisatie)? Dan kunt u deze bijeenkomst niet missen! Er is ook een (beperkt) aantal plekken beschikbaar voor ketenpartners. U kunt nu al aangeven dat u van plan bent bij de bijeenkomst aanwezig te zijn. U ontvangt dan een mail zodra de inschrijving voor de workshops start. 

Interesseformulier Najaarsbijeenkomst

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Landelijke Bijeenkomst Vroegsignalering

Inschrijven voor de Landelijke Bijeenkomst Vroegsignalering op 1 oktober a.s. is nu mogelijk.  
‘Kunnen we je helpen?’ Die vraag staat centraal tijdens deze middag. Zet de datum vast in je agenda en meld je aan.

Meer informatie over het programma volgt. 

Handleiding wijzigingen Gedragscode Schuldhulpverlening NVVK, ingangsdatum 1 juli 2024

De afgelopen weken is hard gewerkt aan de handreiking implementatie wijziging NVVK Gedragscode schuldhulpverlening. In deze handleiding vindt u uitleg over de berekening van de afloscapaciteit (vtlb) bij een voorstel tegen finale kwijting en over de consequenties hiervan. Zo leest u onder andere wanneer u 0% voorstellen gaat doen bij een schuldregeling. Ook vindt u in deze handreiking toelichting en uitleg over de definitie "problematische schuld". Deze wijzigingen gaan in vanaf 1 juli 2024. 

Routekaart Financiële Zorgen

Nieuw initiatief gemeente Haarlem in de routekaart

De routekaart Financiële Zorgen wordt voortdurend verrijkt met nieuwe initiatieven vanuit verschillende gemeenten. Recent bijvoorbeeld vanuit de gemeente Haarlem met een afbeelding over het afwegingskader voor het opvolgen van vroegsignalen. Interesse? Neem een kijkje in de routekaart Financiële Zorgen bij de informatie voor de beleids- en juridisch adviseur, in de mijlpaal In beeld.

Toegevoegd aan de routekaart: rapport van de Nationale ombudsman over vroegsignalering

Het rapport 'Hoe eerder, hoe beter' is opgenomen in de routekaart Financiële Zorgen. Lees daar ook de reacties van de VNG en de gezamenlijke reactie van NVVK, Divosa en VNG. Met welke aanbevelingen houdt uw gemeente al rekening bij het inrichten van de vroegsignalering? Neem een kijkje in de routekaart Financiële Zorgen bij de beleids- en juridisch adviseur, in de mijlpaal In beeld.  

Toegevoegd aan de routekaart: onderzoek naar historisch perspectief schuldhulpverlening

De Hogeschool van Amsterdam analyseerde de ontwikkelingen binnen de schuldhulpverlening vanaf de invoering van de Gedragscode Schuldregeling van de NVVK in 1979. Omdat alle nieuwe ontwikkelingen beter begrepen worden in de historische context, is het eindrapport ‘Financiële dienstverlening; toen, nu en straks’ opgenomen in de routekaart Financiële Zorgen. Benieuwd naar de bevindingen? Kijk in de mijlpaal Trots en financieel fit onder de rol van de professional bij inspiratie of bij de beleids- en juridisch adviseur in het document over het Beleidsplan (H13)

Binnenkort op de routekaart: gevolgen wijzigingen Gedragscode Schuldhulpverlening NVVK

De wijzigingen in de Gedragscode Schuldhulpverlening hebben gevolgen voor het uitvoeren van de schuldhulpverlening: de definitie van een problematische schuldsituatie verandert en er wordt een zogenaamd 0-aanbod gedaan op het moment dat een inwoner met problematische schulden geen afloscapaciteit heeft. Alle informatie over de wijzigingen staat vóór 1 juli op de routekaart Financiële Zorgen. Wilt u zich al voorbereiden? De handreiking voor de implementatie die door NVVK en VNG is geschreven staat al in de mijlpaal Plaatje compleet en perspectief bij de professional en de beleids- en juridisch adviseur.  

Ondernemers uit de Financiële Zorgen

Voorbeeld beschikking en plan van aanpak voor ondernemers

Op verzoek van meerdere gemeenten hebben we een voorbeeld van een beschikking en plan van aanpak voor ondernemers toegevoegd aan de Handreiking Format beschikking en plan van aanpak Wgs. Bezoek onze webpagina Ondernemers uit de financiële zorgen en vind deze Handreiking nu onder Kennisdeling -Ondersteuningsproducten VNG.

Vooraankondiging: Toolkit communicatie met ondernemers in zwaar weer

Deze praktische toolkit biedt gemeenten en andere overheidsorganisaties concrete richtlijnen hoe content voor ondernemers met financiële zorgen vorm te geven, zodat ondernemers worden overtuigd om in actie te komen. De Toolkit communicatie met ondernemers in zwaar weer is een gezamenlijk product van de VNG, KVK, Digitaal Ondernemersplein en de Belastingdienst. Op dit moment leggen we de laatste hand aan deze compacte, praktische toolkit. In de volgende nieuwsbrief leest u meer! 

Samenwerken met vrijwilligers(organisaties)

Samenwerken met vrijwilligers(organisaties), hoe doe je dat effectief en optimaal?

Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen de aanpak van armoede en schulden en de ondersteuning aan inwoners met financiële zorgen. Zij kunnen voor inwoners hét verschil maken. Veel gemeenten hebben behoefte aan ondersteuning om dit op lokaal niveau goed te organiseren en/of te optimaliseren. Op 3 juni j.l. vond er een samenwerksessie plaats, waarin gemeenten ervaringen konden uitwisselen en vragen stellen, om vervolgens met nieuwe inspiratie en handvatten aan de slag te gaan. We bespraken het thema ‘samenwerken met vrijwilligers(organisaties)’ hoe doe je dat effectief en optimaal?

Lees meer

Overig nieuws

Onderzoek: Financiële dienstverlening; toen, nu en straks

In 30 jaar nam het aantal huishoudens met problematische schulden toe met een factor drie. Het gaat nu om bijna 9 procent van de bevolking. Voor hulpverleners is het steeds moeilijker om mensen uit de schulden te helpen, ondanks alle inspanningen. Schulden hebben tal van oorzaken die veelal buiten de invloedssfeer liggen van de individuele professional. De onderzoekers zien dat de wet- en regelgeving mensen onvoldoende beschermt tegen het opbouwen van schulden. Het belang van de schuldeiser staat voorop en niet dat van de consument. Daarbij treedt de overheid vaak op als de grootste schuldeiser. Daarnaast zien de onderzoekers nog drie andere oorzaken voor de toename van schulden over de afgelopen dertig jaar. Lees het rapport hier.  

Tijdens een lunchwebinar op 9 juli licht Anna Custers, lector Armoede Interventies, de onderzoeksresultaten toe en is er ruimte voor vragen.

Aanmelden voor het lunchwebinar
vng.nl