Nieuwsbrief Schulden - 4 juli 2024‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

4 juli 2024

Mailing VNG

Welkom bij de nieuwsbrief Schulden, een bron van informatie over veranderende wet- en regelgeving, projecten en initiatieven die het verschil maken in het schuldendomein, financiële uitdagingen voor ondernemers of jongeren en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein. 
 
Gemeenten, IGSD's en belastingsamenwerkingen spelen een belangrijke rol binnen het schuldendomein. Daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Deze nieuwsbrief is specifiek ontworpen om coördinatoren schulden en contactpersonen bij gemeenten te informeren over de nieuwste wetstrajecten en om hen op de hoogte te houden van de ondersteuning van de VNG.
 
Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein!

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

Agenda (be)spreekuren


Bijeenkomsten

- Staat 15 oktober al in uw agenda?  Najaarsbijeenkomst Ontmoeten, Verbinden & Versterken


Algemeen nieuws

- Publicatie derde voortgangsrapportage aanpak geldzorgen, armoede en schulden.

- Rapport preventie van geldzorgen, armoede en schulden, verschillende interventies in kaart.


Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
- De weg naar een schone lei – Onderzoek Arbeidsinspectie naar gemeentelijke schuldhulpverlening
- Publicatie rapport positie van schuldeisers in schuldregelingstrajecten


Routekaart Financiële Zorgen

- Update Handleiding Beleidsplan


Preventie:life events 

- Nieuwe actiekaarten: ‘Ik krijg een kind’ en ‘Ik word werkloos’
     

Ondernemers uit de Financiële Zorgen
- Nu beschikbaar: Toolkit communicatie met ondernemers in zwaar weer

- Meer weten over de toolkit en het achterliggende onderzoek?


Nieuws van onze partners

- Betaal-later-kater on tour: ook in uw gemeente?

- 3 september: Online sessie over de campagne voor jongeren met beginnende geldproblemen

- Dienst Toeslagen attendeert 150.000 huishoudens op mogelijk recht op zorgtoeslag


Agenda (be)spreekuren

U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

Klik op de titel van de onlinebijeenkomst voor een uitgebreidere beschrijving.   

Aanmelden

Bijeenkomsten

Staat 15 oktober al in uw agenda?  
Najaarsbijeenkomst Ontmoeten, Verbinden & Versterken

Op 15 oktober van 9.30 - 16.30 uur organiseren wij een landelijke bijeenkomst bij DUS in Utrecht die bedoeld is om van elkaars ervaringen te leren en kennis op te doen over de laatste ontwikkelingen in het schuldendomein. Tijdens dit evenement, met elf (inter)actieve workshops met interessante sprekers, is er ook voldoende gelegenheid om te netwerken en alle aanwezige kennis te benutten. Het belooft een inspirerende en energieke dag te worden.


Aanwezig zijn?
De bijeenkomst is bedoeld voor gemeenten en organisaties met een door de gemeente gedelegeerde of gemandateerde taak op het gebied van schuldhulpverlening of invordering (maximaal 2 deelnemers per gemeente/organisatie). Er is ook een (beperkt) aantal plekken beschikbaar voor ketenpartners. U kunt nu al aangeven dat u voornemens bent om bij de bijeenkomst aanwezig te zijn. U ontvangt dan een mail zodra de inschrijving voor de workshops start.

Interesseformulier Najaarsbijeenkomst

Algemeen nieuws

Publicatie derde voortgangsrapportage aanpak geldzorgen, armoede en schulden.

Carola Schouten, de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, heeft 25 juni j.l. de voortgangsrapportage ‘Aanpak geldzorgen, armoede en schulden’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Zij beschrijft daarin de stand van zaken bij het bestrijden van armoede. Volgens de minister zijn er de afgelopen 2 jaar mooie resultaten behaald. Zo zijn er minder mensen met een inkomen onder de armoedegrens. Ook groeien er veel minder kinderen op in een gezin met een inkomen onder die grens. Tegelijkertijd moet er nog veel gebeuren om de doelstellingen te halen. Zeker als het gaat om problematische schulden. Zo zijn er grote zorgen over het aantal jongeren dat in de schulden komt.

Lees hier de voortgangsrapportage

Rapport preventie van geldzorgen, armoede en schulden, verschillende interventies in kaart.

De rapportage is het resultaat van een samenwerking tussen het Lectoraat Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht, het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag van de Universiteit Leiden en het Lectoraat Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam. Het consortium bracht via 30 interventies in kaart waar kansen liggen en ontwikkelde een format om toekomstige interventies te plotten. De resultaten van het project geven handvatten over hoe interventies samenhangend in beeld gebracht kunnen worden. Voor nu zijn een eerste 30 interventies systematisch gecategoriseerd en beschreven. Zo wordt zichtbaar welke doelgroepen er worden bediend, wat er bekend is over de impact van een interventie en welk doelgedrag er gestimuleerd wordt. Het laat ook zien welke hiaten er lijken te zijn. Lees hier het rapport.

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

De weg naar een schone lei – Onderzoek Arbeidsinspectie naar gemeentelijke schuldhulpverlening.

Gemeentelijke schuldhulpverlening is van groot belang voor mensen met problematische schulden. Met deze hulp kunnen ze voorkomen dat hun schuldenproblemen verder opstapelen en kunnen ze werken aan toekomstperspectief. De Nederlandse Arbeidsinspectie onderzocht de kwaliteitsborging, de inrichting en doeltreffendheid van de uitvoering van de schuldhulpverlening.


Lees verder:

Publicatie rapport positie van schuldeisers in schuldregelingstrajecten.

In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – en in samenwerking en samenspraak met de ministeries van Financiën en Justitie en Veiligheid – heeft Berenschot onderzoek gedaan naar de positie van schuldeisers bij de totstandkoming van schuldregelingen in situaties dat hulpvragers zich in problematische schuldsituaties bevinden. Door de jaren heen blijkt de medewerking van schuldeisers aan dergelijke regelingen toe te nemen. Belangrijke verklaringen hiervoor zijn de aanpassingen rond niet-saneerbare vorderingen en een toename van het aantal convenanten met grote schuldeisers.

Lees meer

Routekaart Financiële Zorgen

Update Handleiding Beleidsplan

In de routekaart Financiële Zorgen is de volledig vernieuwde versie van de handleiding voor het schrijven van een Beleidsplan schuldhulpverlening beschikbaar! De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) verplicht gemeenten iedere 4 jaar een beleidsplan vast te stellen. Gaat uw gemeente aan de slag met een nieuw beleidsplan? Neem dan een kijkje op de routekaart Financiële Zorgen in de basislaag van de Beleids- en juridisch adviseur (via alle mijlpalen).

Preventie: life events

Nieuwe actiekaarten: ‘Ik krijg een kind’ en ‘Ik word werkloos’

Steeds meer gemeenten willen actiever aan de slag met preventie van schulden bij life events. Op de actiekaarten van de VNG is alle relevante informatie per life event te vinden.  Naast ‘Ik word 18’ en ‘Wij gaan uit elkaar’ zijn nu ook de actiekaarten ‘Ik krijg een kind’ en ‘Ik word werkloos’ beschikbaar.


We organiseren (be)spreekuren rond de actiekaarten die we publiceren. De eerstvolgende is ‘Wij gaan uit elkaar’ en vindt plaats op vrijdag 13 september, de dag van de scheiding.

Ondernemers uit de Financiële Zorgen

Nu beschikbaar: Toolkit communicatie met ondernemers in zwaar weer.

De Toolkit communicatie met ondernemers in zwaar weer staat online. Deze praktische en zeer compacte toolkit biedt overheidsorganisaties concrete richtlijnen om content te creëren die ondernemers met financiële zorgen motiveert om in actie te komen.  

De toolkit staat boordevol concrete tips voor contentmakers en communicatieadviseurs. Het is een gezamenlijk product van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Kamer van Koophandel, het Digitaal Ondernemersplein en de Belastingdienst.

Lees meer en download de toolkit hier

Meer weten over de toolkit en het achterliggende onderzoek?

De aanbevelingen in de toolkit zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over gedragsverandering bij ondernemers. Op donderdag 12 september is prof. dr. Jan Adriaanse van de Universiteit Leiden te gast in een online (be)spreekuur. Hij neemt de deelnemers mee in het verhaal achter de toolkit. Waarom zijn o.a. focus, empathie en een duidelijke call-to-action juist voor ondernemers in zwaar weer zo belangrijk? En hoe doe je dat dan? We besteden ook aandacht aan de (binnenkort te verschijnen) Handreiking Ondernemers bereiken.

Nieuws van onze partners

Betaal-later-kater on tour: ook in uw gemeente?

Op 11 juli a.s. start het vervolg van de campagne ‘Je geld de baas: hoe voorkom jij een betaal-later-kater’. Deze voorlichtingscampagne van Wijzer in geldzaken en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) waarschuwt jongeren voor de risico’s van achteraf betalen. 


De campagne trapt af met een leuke ijsjesactie in de binnenstad van Rotterdam. Comedian Edson da Graça deel gratis ijsjes uit die in eerste instantie heel lekker zijn en daarna extreem zuur. Net zoals achteraf betalen ook kan aanvoelen.  

 
IJscokar op tour 

Wilt u ook dat de ijscokar in uw gemeente langskomt? Dat kan. Meer informatie hierover? Mail Meike Skolnik mskolnik@minszw.nl. De campagnematerialen zijn vanaf 1 juli te vinden op deze website.

3 september: Online sessie over de campagne voor jongeren met beginnende geldproblemen.

In oktober lanceren Geldfit en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een campagne om jongeren met beginnende geldproblemen te wijzen op hulp. Alle gemeenten en bedrijven kunnen meedoen met deze campagne. Tijdens een interactieve online sessie word je meegenomen in de campagneplannen. Wil je erbij zijn? Stuur een mail naar gemeenten@geldfit.nl.

Dienst Toeslagen attendeert 150.000 huishoudens op mogelijk recht op zorgtoeslag

Het kabinet vindt het belangrijk dat mensen de toeslagen krijgen waar zij recht op hebben. Toeslagen zijn voor veel mensen onmisbaar om elke maand financieel uit te komen. Daarom is het ook belangrijk dat mensen de toeslagen waar zij gebruik van kunnen maken, ook echt aanvragen. Op verschillende momenten in het jaar acties om mensen te informeren over toeslagen. 150.000 huishoudens ontvangen deze week een brief van Dienst Toeslagen om hen erop te wijzen dat ze mogelijk nog toeslag over 2023 kunnen krijgen.

Lees meer
vng.nl