Nieuwsbrief Schulden - 29 augustus 2024‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

29 augustus 2024

Mailing VNG

Welkom bij de nieuwsbrief Schulden, een bron van informatie over veranderende wet- en regelgeving, projecten en initiatieven die het verschil maken in het schuldendomein, financiële uitdagingen voor ondernemers of jongeren en andere projecten en initiatieven binnen het schuldendomein. 
 
Gemeenten, IGSD's en belastingsamenwerkingen spelen een belangrijke rol binnen het schuldendomein. Daarom is het essentieel om op de hoogte te blijven van de laatste informatie. Deze nieuwsbrief is specifiek ontworpen om coördinatoren schulden en contactpersonen bij gemeenten te informeren over de nieuwste wetstrajecten en om hen op de hoogte te houden van de ondersteuning van de VNG.
 
Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein!

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

Agenda (be)spreekuren


Bijeenkomsten

- Heeft u zich al aangemeld voor de najaarsbijeenkomst 15 oktober?


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet  (Wvbvv)
- De webpagina voor de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet is vernieuwd 


Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
- Reactie VNG op Interdepartmentaal beleidsonderzoek problematische schulden: verandering nodig in de kern.


Vroegsignalering
- Signaalreis vroegsignalering


Routekaart Financiële Zorgen

- Leermodule Service Blueprints voor aanpak schulden van start
- Spoor van de ondernemer op de routekaart Financiële Zorgen

     

Ondernemers uit de Financiële Zorgen
- Module Schuldhulpverlening voor Ondernemers gewijzigd

- Save the date: 3 december studiemiddag ondernemers met financiële zorgen


Nieuws van onze partners

- Online informatiebijeenkomst NVVK: Saneringskrediet voor ondernemers

- Proef Dienst Toeslagen

- Studiedag NVVK, Hulpvrager in beeld, basis op orde


Agenda (be)spreekuren

U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare

Klik op de titel van de onlinebijeenkomst voor een uitgebreidere beschrijving.   

Aanmelden

Bijeenkomsten

Heeft u zich al aangemeld voor de najaarsbijeenkomst 15 oktober?

Tijdens de landelijke najaarsbijeenkomst ‘Ontmoeten, Verbinden & Versterken’ voor en met gemeenten, verbinden we kennis en ervaring om (problematische) schulden aan te pakken en waar mogelijk te voorkomen. 


De bijeenkomst is bedoeld voor gemeenten en organisaties met een door de gemeente gedelegeerde of gemandateerde taak op het gebied van schuldhulpverlening of invordering (maximaal 2 deelnemers per gemeente/organisatie). Er is ook een beperkt aantal plekken beschikbaar voor ketenpartners. Via onderstaande button komt u op de website. Hier kunt u zich aanmelden en vindt u meer informatie over het programma de 12 (inter)actieve workshops. 

Website Najaarsbijeenkomst

Wet vereenvoudiging beslagvrije voet  (Wvbvv)

De webpagina voor de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet is vernieuwd.

De webpagina van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet heeft een andere indeling gekregen. Speciaal voor gemeenten vindt u hier diverse handreikingen en andere ondersteuningsproducten, tekeningen, nieuws en achtergrondinformatie over onder andere de berekening van de beslagvrije voet, de afdracht en het coördinerend deurwaarderschap.


Ook is de Q&A geactualiseerd en in een nieuw format gezet. Aan het begin van het document is een tabel versiebeheer toegevoegd zodat duidelijk is wanneer aanpassingen zijn doorgevoerd.

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Reactie VNG op Interdepartementaal beleidsonderzoek problematische schulden: verandering nodig in de kern.

Eind juni is het eindrapport van het IBO ‘Naar een beter werkende schuldenketen’ aan de Tweede Kamer aangeboden. De VNG onderschrijft het belang van een gezamenlijke aanpak schuldenproblematiek en wil hierover in gesprek met het nieuwe kabinet.


Lees hier de reactie:

Vroegsignalering

Signaalreis vroegsignalering.

In 2023 organiseerden Divosa, NVVK en de VNG een aantal werksessies, zogenaamde ‘signaalreizen’, met zeven gemeenten en vier vastelastenpartners (VLP's) om inzicht te krijgen in de reis die het signaal aflegt. Zo werd meer inzicht verkregen in elkaars processen, mogelijkheden en beperkingen. De werksessies hebben het onderlinge begrip tussen gemeenten en VLP’s vergroot. Wederzijds begrip is namelijk belangrijk voor doorontwikkeling van vroegsignalering. De bevindingen van deze signaalreis zijn opgenomen in het rapport ‘signaalreis vroegsignalering'. De belangrijkste bevindingen zijn: 

  • De route die een signaal doorloopt, gezien de werkwijze van VLP’s en gemeenten. 

  • De kansen binnen de vroegsignalering volgens deze VLP’s en gemeenten. 

  • De mogelijkheden om de samenwerking tussen VLP’s en gemeenten te verbeteren. 

Op 2 en 9 september zijn er twee signaalreizen in de noordelijke provincies en in november in Zuid-Nederland. Begin 2025 volgt er een signaalreis in Zuid-Holland. Bent u geïnteresseerd om mee te doen met een signaalreis? Neem contact op via schulden@vng.nl

Routekaart Financiële Zorgen

Leermodule Service Blueprints voor aanpak schulden van start.

Speelt u in uw gemeente een belangrijke rol in het vormgeven van schuldhulpverlening vanuit inwonersperspectief? Dan is dit uw kans! Neem deel aan onze online Service Blueprint leermodule op 14 november a.s.  Met de leermodule raakt u volledig vertrouwd met deze praktische en bewezen methode waarmee u de schuldhulpverlening in uw gemeente nog meer vanuit het perspectief van de inwoner kunt vormgeven. In de routekaart Financiële Zorgen is ook gebruikt gemaakt van deze methode.

Meer informatie en aanmelden

Spoor van de ondernemer op de routekaart Financiële Zorgen.

Het spoor ‘Ondernemer’ op de routekaart richt zich specifiek op de ondersteuning van ondernemers met financiële zorgen, een doelgroep die geconfronteerd wordt met unieke uitdagingen. Gemeenten krijgen via dit spoor concrete handvatten, ondersteuning en voorbeelden van effectieve interventies aangeboden. Hiermee kunnen zij ondernemers helpen hun financiële zorgen te verlichten, schulden op te lossen en faillissementen te voorkomen. De aangeboden oplossingen blijven actueel en effectief doordat we doorlopend praktijkvoorbeelden, nieuwe ontwikkelingen en geleerde lessen blijven toevoegen aan de routekaart. Het spoor van de ondernemer op de routekaart Financiële Zorgen komt op 23 september online.


Tijdens het (be)spreekuur op 24 september leggen we uit hoe uw gemeente met behulp van de routekaart de schuldhulpverlening aan ondernemers kan vormgeven, optimaliseren en verder doorontwikkelen.

Ondernemers uit de Financiële Zorgen

Module Schuldhulpverlening voor Ondernemers gewijzigd. 

De NVVK heeft onlangs de module Schuldhulpverlening voor Ondernemers (module SHVO) gewijzigd. De rol van een lening voor het saneren van schulden op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) was lange tijd groot, maar wordt al jaren kleiner doordat minder ondernemers behoren tot de doelgroep van het Bbz. Aangezien een saneringskrediet (in welke vorm dan ook) de voorkeur heeft boven schuldbemiddeling, krijgt het 'gewone' saneringskrediet daarom meer aandacht binnen de module SHVO. Daarnaast is de looptijd van de schuldregeling aangepast van 36 naar 18 maanden.

Save the date: 3 december studiemiddag ondernemers met financiële zorgen.

We organiseren op dinsdag 3 december samen met de NVVK een studiemiddag met diverse interactieve workshops. De middag is bedoeld voor gemeenten die hun dienstverlening aan ondernemers met financiële zorgen willen optimaliseren en vindt plaats bij Kanaal30 in Utrecht. Schrijf deze datum alvast in uw agenda, meer informatie volgt binnenkort. 

Nieuws van onze partners

Online informatiebijeenkomst NVVK: Saneringskrediet voor ondernemers.

Het is nog steeds mogelijk om ondernemers aan te melden voor de pilot, waarbinnen het Waarborgfonds de saneringskredieten van 100 ondernemers waarborgt om te onderzoeken of deze vorm van schuldhulpverlening ook voor ondernemers werkt. Op maandag 23 september van 11 tot 12 uur ontvangt u in een online informatiebijeenkomst van de NVVK alle informatie over deelname aan de pilot.

Klik hier om aan te melden

Proef Dienst Toeslagen.

Bij Dienst Toeslagen is in augustus een proef gestart onder 12.000 mensen die toeslagen ontvangen. Zij ontvingen hierover een brief. Hierin staat dat Dienst Toeslagen inkomens gaat aanpassen, bijvoorbeeld voor de huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag, als blijkt dat gegevens niet langer kloppen. Als mensen niet binnen 14 dagen reageren wordt het inkomen aangepast. Zo wordt voorkomen dat mensen hoge bedragen moeten terugbetalen.


Meer informatie vind u hier: 

Studiedag NVVK, Hulpvrager in beeld, basis op orde

Op donderdag 14 november organiseert de NVVK een studie- en praktijkdag waarbij de uitvoering van schuldhulpverlening centraal staat. Aanmelden kan via onderstaande button.

Aanmelden voor studiedag
vng.nl