Nieuwsbrief Schulden - 24 oktober 2024‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

24 oktober 2024

Mailing VNG

Het programma Verbinden Schuldendomein omvat verschillende deelprojecten, zoals de wetten in het schuldendomein, preventie van schulden (financiële educatie en life events), samenwerken met vrijwilligers(organisaties) en ondersteuning voor specifieke doelgroepen zoals jongeren en ondernemers met financiële zorgen. Hiervoor bieden we gemeenten handvatten en ondersteuning, zodat zij bewezen effectieve interventies kunnen implementeren en zorgen voor duurzame oplossingen. Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen ons programma en het schuldendomein.   

Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein! 


Agenda online bijeenkomsten

U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen tijdens onze online bijeenkomsten, die we (be)spreekuren noemen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare


Klik op de titel van de online bijeenkomst voor een uitgebreidere beschrijving. 


Aanmelden

Heeft u een Teamslink na aanmelding (be)spreekuur niet ontvangen?  

Door een technische storing is de afgelopen tijd de Teamslink van enkele (be)spreekuren niet of onjuist bij deelnemers aangekomen. Heel vervelend, want misschien miste u hierdoor een (be)spreekuur. Onze excuses!

De storing is op 17 oktober verholpen. Wij willen u voor alle zekerheid vragen om u opnieuw aan te melden als u zich vóór 17 oktober hebt aangemeld voor (be)spreekuren op 31 oktober of op 4, 11 of 15 november. Gebruik hiervoor het aanmeldformulier. U ontvangt van ons een bevestigingsmail met de juiste Teamslink.

Bijeenkomsten

Terugblik Najaarsbijeenkomst

"Wat haal jij vandaag uit deze dag, dat je morgen kunt toepassen?" 

Die vraag stelde Sharon Dijksma bij de start van de Najaarsbijeenkomst Ontmoeten, Verbinden & Versterken van het programma Verbinden Schuldendomein op 15 oktober bij DUS in Utrecht. 
 
We blikken terug op een bruisende dag vol inhoud en mooie gesprekken met gemeenten uit het hele land, ketenpartners, gastsprekers en een aantal initiatieven van SchuldenlabNL. Zo fijn om elkaar live te ontmoeten! En de energie te voelen op onze gezamenlijke opgave om inwoners met financiële zorgen nog beter te ondersteunen. Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein!  

Dank aan alle aanwezigen voor uw bijdrage en actieve deelname aan deze mooie dag!

Vroegsignalering

Communicatietoolbox Vroegsignalering

Wilt u meer weten over de communicatie toolbox vroegsignalering kom dan op 14 november naar de studiedag van de NVVK. In sessie 3.1 'Inwoners nóg beter bereiken: de nieuwe communicatietoolbox’, nemen we u graag mee in het proces en hoe we tot deze producten kwamen. 

Basisdienstverlening Schuldhulpverlening

Herhaalde oproep:
Contactpersonen – van gemeenten én schuldhulpverleningsorganisaties - gezocht voor verzamelen data over schuldhulpverlening

Onder de noemer DDAS werken CBS, Divosa, NVVK en VNG samen aan een initiatief om informatie over armoede en schulden in kaart te brengen. DDAS staat voor Data Delen Armoede en Schulden en is een van de elementen uit de Basisdienstverlening Schuldhulpverlening.

Wanneer iedere gemeente in Nederland meedoet, krijgt u beter en eenduidig inzicht in de resultaten van het schuldenbeleid. Ook wordt u ontlast door minder uitvragen, omdat er maar op één manier door één partij om uw gegevens wordt gevraagd.  

Bent u verantwoordelijk voor het schuldenbeleid binnen uw gemeente, of binnen een door de gemeente gedelegeerde of gemandateerde organisatie? Dan kunt u zich via dit formulier aanmelden en komen we graag in contact. 

Actieplan basisdienstverlening is aangepast

Het actieplan Elementen Basisdienstverlening is aangepast. Het element DDAS is verplaatst van de lange naar de middellange termijn. Dat heeft alles te maken met het feit, dat gemeenten en schuldhulpverleningsinstellingen al vanaf Q1 2025 de eerste data kunnen aanleveren aan het CBS.

Verder zijn we druk bezig met de Handreiking begeleiding, die we in de volgende nieuwsbrief hopen te publiceren.

Routekaart Financiële Zorgen

De “Aanpakkers” van de gemeente Apeldoorn in de routekaart Financiële Zorgen

De gemeente Apeldoorn werkt met “Aanpakkers” om inwoners met geldzorgen op een laagdrempelige manier te bereiken. Deze medewerkers gaan zonder informatie vooraf (dus niet op basis van signalen) langs bij inwoners met informatie over rondkomen in Apeldoorn.


Wilt u meer weten? Neem contact op met de contactpersoon van de gemeente Apeldoorn via het VNG-Forum Routekaart Financiële Zorgen - Startpagina - VNG Fora. Wilt u weten wat er nog meer nieuw is op de routekaart? Kijk dan ook op het VNG Forum routekaart Financiële Zorgen voor een maandelijkse update.

Preventie

Nieuwe actiekaarten: ‘Ik start met ondernemen’ en ‘Ik stop met ondernemen’

Steeds meer gemeenten willen actiever aan de slag met preventie van schulden bij life events. De VNG maakt voor 16 life events actiekaarten. Op handzaam formaat en met praktische informatie voor gemeenten. Om direct nog actiever aan de slag te kunnen met het ondersteunen van inwoners bij het voorkomen van schulden, door gericht in te spelen op life events. De actiekaarten ‘Ik start met ondernemen’ en ‘Ik stop met ondernemen’ zijn nu beschikbaar.  

We lichten ze op 26 november toe in een online (be)spreekuur, u bent van harte uitgenodigd!  

Eerder verschenen al zes andere actiekaarten.

Bekijk alle actiekaarten

Leren, opschalen en verduurzamen

Nieuwe handreiking ‘Hoe word je rijk?

Het programma Verbinden Schuldendomein biedt implementatieondersteuning voor de bewezen effectieve interventies van SchuldenlabNL. 'Hoe word je rijk?' is een van deze interventies en wordt aangeboden door Money Start. Zij bieden het lesprogramma 'Hoe word je rijk?' aan op scholen voor leerlingen van het praktijkonderwijs en speciaal onderwijs, vmbo, mbo en de Internationale Schakelklas. Met het lesprogramma 'Hoe word je rijk?' wil Money Start jongeren leren om geen schulden te maken door o.a. aan te sluiten bij de dagelijkse realiteit en stil te staan bij de wettelijke zaken die jongeren moeten regelen.  

De handreiking is ontwikkeld om gemeenten te ondersteunen bij de afweging of en hoe 'Hoe word je rijk?' een aanvulling kan zijn op hun dienstverlening. Ook ondersteunt de handreiking gemeenten die aan de slag willen met de implementatie.  

Wil je meer weten? Kom dan naar het gezamenlijke (be)spreekuur met Money Start op donderdag 28 november!

Aanmelden voor (be)spreekuur

Ondernemers uit de Financiële Zorgen

3 december Studiemiddag Ondernemers met financiële zorgen – meld u aan!

Op dinsdag 3 december organiseren de NVVK en de VNG samen een studiemiddag, speciaal voor schuldhulpverleners en beleidsadviseurs van gemeenten die hun dienstverlening aan ondernemers met financiële zorgen willen inrichten of optimaliseren. Wilt u dit niet missen? Wacht niet te lang en meld u aan! Lees hier alles over het programma en kies uit de diverse praktijkgerichte workshops met gastsprekers.

Meld u aan

Vernieuwd KVK Geldboek voor ondernemers

Onlangs publiceerde de KVK de vernieuwde versie van het Geldboek voor ondernemers. In het Geldboek vinden ondernemers alle basisinformatie over geldzaken, financiering, administratie en belastingen. Gemeenten kunnen ondernemers attenderen op het Geldboek als opstap en naslagwerk om grip te houden op hun financiën. Het Geldboek is ook te vinden op het Spoor van de ondernemer op de routekaart Financiële Zorgen. 

Jongeren uit de Financiële Zorgen

Verwacht: Handreiking Jongeren uit de financiële zorgen

Een grote en groeiende groep jongeren heeft betalingsachterstanden of (problematische) schulden. Hoe komt u als gemeente in contact met deze jongeren? Hoe houdt u ze daarna vast? En hoe biedt u ze een toekomstperspectief? Op dit moment leggen we de laatste hand aan de Handreiking Jongeren uit de financiële zorgen, die gemeenten handvatten biedt om passende schuldhulpverlening aan jongeren te implementeren of verder te versterken. We publiceren deze handreiking volgende maand en lichten hem op 19 november toe in een online (be)spreekuur voor gemeenten waarvoor u zich hier al kunt aanmelden.

Overig nieuws van het programma

Klanttevredenheidsonderzoek: Uw mening is belangrijk!

We nodigen u van harte uit om deel te nemen aan ons klanttevredenheidsonderzoek over het programma Verbinden Schuldendomein. Dit onderzoek helpt ons te begrijpen hoe u de ondersteuning ervaart en waar we kunnen verbeteren. Uw feedback is van grote waarde om onze dienstverlening verder te verbeteren.

Klik hier om direct mee te doen. 

We beseffen dat het invullen van de vragenlijst wat tijd vraagt, maar uw deelname zorgt ervoor dat we in de toekomst nog beter aansluiten op uw behoeften. Meedoen kan tot en met 1 november 2024. Alvast hartelijk dank voor uw tijd en waardevolle bijdrage!


Inbreng VNG en Divosa commissiedebat armoede en schulden

De VNG gaf samen met Divosa een aantal aandachtspunten mee aan de Tweede Kamer voor het commissiedebat armoede en schulden op 17 oktober. We vroegen actie van de Kamer om de ambitie op bestaanszekerheid te concretiseren en stapsgewijs te behalen. Ook moeten tegenstrijdigheden worden aangepakt.

Lees meer

Nieuws van onze partners

Campagne wijst jongeren op hulp bij geldzorgen

Minder dan een derde van de jongeren met geldzorgen weet de weg naar professionele hulp te vinden. Dit blijkt uit een peiling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Geldfit onder 509 jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Jongeren weten niet goed waar ze terecht kunnen voor hulp. Belangrijke barrières in hun zoektocht zijn de overtuiging dat ze het zelf moeten oplossen (35%), schaamte (28%) of niet willen dat anderen zich ermee bemoeien (18%). Daarom starten het ministerie en Geldfit de campagne ‘Geldstress’.

Pilot Wsnp wordt staand beleid - Publicatie regeling toevoeging bewindvoerders Wsnp III.

De bestaande regelingen van de pilot Wsnp en het arrangement worden samengevoegd naar één regeling met één werkproces. De regeling treedt in werking op 1 november 2024. Lees hier meer over de regeling.


vng.nl