Nieuwsbrief Schulden - 12 december 2024‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

12 december 2024

Mailing VNG

Het programma Verbinden Schuldendomein omvat verschillende deelprojecten, zoals de wetten in het schuldendomein, preventie van schulden (financiële educatie en life events), samenwerken met vrijwilligers(organisaties) en ondersteuning voor specifieke doelgroepen zoals jongeren en ondernemers met financiële zorgen. Hiervoor bieden we gemeenten handvatten en ondersteuning, zodat zij bewezen effectieve interventies kunnen implementeren en zorgen voor duurzame oplossingen. Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen ons programma en het schuldendomein.   

Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein! 


Agenda online bijeenkomsten

U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen tijdens onze online bijeenkomsten, die we (be)spreekuren noemen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur.
De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare.


Meer informatie en aanmelden

Fijne kerstdagen en een voorspoedig 2025

Kerstvakantie programma 

Dit is de laatste nieuwsbrief van 2024. Met veel plezier hebben we u in het afgelopen jaar handvatten en ondersteuning geboden! Het programma Verbinden Schuldendomein houdt kerstvakantie van maandag 23 december tot en met vrijdag 3 januari. Wij zijn in die periode niet bereikbaar. 

Heeft u nog een prangende vraag? Stel deze uiterlijk 19 december via 070 - 3738232 of via schulden@vng.nl. Vanaf maandag 6 januari 2025 staan wij weer vol energie voor u klaar.  

Wij wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig 2025! 

Basisdienstverlening Schuldhulpverlening

Begeleiding van inwoners start direct!

De begeleiding van inwoners start vanaf het eerste contact. Dit eerste contact is cruciaal om vertrouwen op te bouwen en uitval te voorkomen. De professional biedt ondersteuning in een sfeer van openheid en zonder oordeel. Inwoners krijgen heldere informatie over het traject en ervaren vertrouwen dat de hulpverlening zal slagen.

‘Begeleiding start direct’ is één van de elementen van de basisdienstverlening schuldhulpverlening. De VNG en de NVVK hebben een handreiking gemaakt om gemeenten te helpen bij de begeleiding van inwoners met geldzorgen, waarin dit element en negen andere elementen worden uitgewerkt.

Vragenuurtje over begeleiden vanuit de elementen

Op 13 januari 2024 tussen 10.00 en 11.00 uur staan Lisa Rook en Jacomijn Kuiper online voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden over de 10 elementen die zijn uitgewerkt in de handreiking: Het begeleiden van inwoners vanuit de elementen van de basisdienstverlening. U hoeft overigens niet het hele uur aanwezig te zijn. En aanmelding vooraf is niet nodig. U kunt deelnemen via onderstaande Teamslink.

Deelnemen aan vragenuurtje

Sluit u ook aan op het Schuldenknooppunt?

Het Schuldenknooppunt is een van elementen van de basisdienstverlening schuldhulpverlening, die gemeenten direct kunnen inzetten. Schuldhulpverleners en schuldeisers kunnen via het Schuldenknooppunt snel en veilig berichten met elkaar uitwisselen. Zo wordt het schuldregelproces verkort en hebben inwoners sneller schuldenrust.  

Al zo'n 315 gemeenten zijn aangesloten, net als schuldeisers zoals de Belastingdienst en Toeslagen. Het CJIB sluit in 2025 aan. Is uw gemeente nog niet is aangesloten? Dat regelt u gemakkelijk en snel via het Schuldenknooppunt

Bijna alle gemeenten doen mee met DDAS

Bijna alle gemeenten in Nederland hebben zich aangemeld voor het project DDAS (Data Delen Armoede en Schulden). Met dit project zorgen we dat er periodiek geautomatiseerde gegevens beschikbaar komen over de resultaten van de dienstverlening rondom schulden. Hoe dit in zijn werk gaat, vertelt Jeroen Wismans in een onlangs gehouden interview.

Routekaart Financiële Zorgen

Dank voor uw bezoek!

Sinds de lancering in januari van dit jaar trok de website van de routekaart al veel belangstelling. In 10 maanden tijd waren er meer dan 10.000 unieke bezoekers, die gezamenlijk 38.823 pagina’s bekeken en 1.255 downloads van documenten uitvoerden. Bedankt voor uw interesse en betrokkenheid! We blijven werken aan het verder uitbreiden en verbeteren van de website.   

Heeft u een aanvulling of een initiatief voor de routekaart dat u graag wilt delen? Mail naar schulden@vng.nl. We zijn druk bezig met de voorbereidingen van het Spoor Jongere, dus ook initiatieven rond deze doelgroep zijn van harte welkom!  

Neem ook eens een kijkje op ons forum.

Preventie

Handreiking ‘Aan de slag met schuldpreventie’ al gezien?

Deze handreiking ondersteunt gemeenten om nog actiever en effectiever aan de slag te gaan met preventie. Twee belangrijke invalshoeken voor preventie zijn financiële educatie en life events. Deze komen uitgebreid aan bod. Naast (het belang van) integrale schuldpreventie, ketensamenwerking en vormgeving van beleid bevat de handreiking ook links naar voorlichtingsmaterialen en praktijkvoorbeelden. Zo kunt u meteen aan de slag om financiële zorgen en schulden bij uw inwoners te helpen voorkomen.

Samenwerken met vrijwilligers(organisaties) 

Samen met vrijwilligers de schuldhulpverlening versterken

Met de handreiking ‘Samenwerken met vrijwilligers(organisaties)’ kunt u de samenwerking met vrijwilligersorganisaties een stap verder brengen. Vrijwilligers kunnen een belangrijke rol vervullen bij het ondersteunen van inwoners met financiële zorgen en schulden en daarmee de gemeentelijke dienstverlening versterken. Om die meerwaarde te verzilveren, en inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen, is het belangrijk dat de dienstverlening optimaal op elkaar aansluit. De handreiking bevat veel praktische informatie en een concreet stappenplan om als gemeente mee aan de slag te gaan. 


Ondernemers uit de financiële zorgen

"Wat goed om aan de hand van de Toolkit naar je eigen website te kijken!"

We kijken terug op een geslaagde studiemiddag die we op 3 december samen met de NVVK organiseerden bij Kanaal30 in Utrecht. De deelnemers aan de praktische workshop over de Toolkit communicatie met ondernemers in zwaar weer bekeken elkaars online informatie en gaven feedback. Dat leverde direct toepasbare verbetertips, mooie gesprekken en nieuwe contacten op. Kijk voor meer praktische aandachtspunten en tips ook eens in onze handreiking: Hoe bereikt u ondernemers met financiële zorgen?

Jongeren uit de financiële zorgen

Vragenuurtje Jongeren met financiële zorgen

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft wanneer u de handreiking: Jongeren uit de financiële zorgen leest. Daarom bent u van harte welkom om op 23 januari 2024 tussen 10.00 en 11.00 uur tijdens het online vragenuurtje aan te sluiten. Ahmed Ajjaji en Lara Kielman staan klaar om antwoord te geven op uw vragen of om met u te sparren. Vooraf aanmelden is niet nodig. U kunt deelnemen via onderstaande Teamslink.

Deelnemen aan vragenuurtje

Overig nieuws van het programma

VNG overlegt met leveranciers op 13 maart 2025

Twee keer per jaar organiseert de VNG een inspirerende online sessie speciaal voor ICT-leveranciers. Hier bespreken we de meest relevante en actuele ontwikkelingen in het schuldendomein. Zo helpen we leveranciers aan relevante inzichten, delen we kennis en bouwen we samen aan innovatieve oplossingen voor gemeenten! Het vorige overleg was op 19 september jl.

Het eerstvolgende leveranciersoverleg is op 13 maart 2025 van 15.00 - 16.30 uur. Als u uitgenodigd wilt worden voor deze sessie kunt u mailen naar schulden@vng.nl

We hebben ook een periodieke nieuwsbrief voor leveranciers. U kunt zich hiervoor aanmelden via onderstaande link.

Nieuwsbrief schulden leveranciers

Geef uw interesses in wetten, thema's en doelgroepen door

Als lezer van deze Nieuwsbrief Schulden blijft u op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen in onze ondersteuning voor gemeenten. Wist u dat u ook uw specifieke interesse in bepaalde wetten, thema's of doelgroepen uit het programma aan ons kunt doorgeven? U ontvangt dan incidenteel specifieke extra informatie over de gekozen onderwerpen. Uiteraard kunt u zich op ieder moment weer afmelden.

Geef uw interesses door!

Nieuws van onze partners

Kleinbedrijf Index november 2024

Een onverwacht groot deel (31%) van de ondernemers in Nederland denkt erover om hun bedrijf te stoppen. Financiële motieven spelen een grote rol, zoals de aantrekkelijkheid en zekerheid van een betaalde baan in loondienst en de beperkte winstgevendheid van hun eigen onderneming. Maar ook een hoge regel- en investeringsdruk zetten ondernemers ertoe aan te stoppen met hun bedrijf. Lees meer in de 15e editie van de Kleinbedrijf Index.


vng.nl