Nieuwsbrief Schulden - 16 januari 2025‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

16 januari 2025

Mailing VNG

Het programma Verbinden Schuldendomein omvat verschillende deelprojecten, zoals de wetten in het schuldendomein, preventie van schulden (financiële educatie en life events), samenwerken met vrijwilligers(organisaties) en ondersteuning voor specifieke doelgroepen zoals jongeren en ondernemers met financiële zorgen. Hiervoor bieden we gemeenten handvatten en ondersteuning, zodat zij bewezen effectieve interventies kunnen implementeren en zorgen voor duurzame oplossingen. Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen ons programma en het schuldendomein.   

Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein! 


Agenda online bijeenkomsten

U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen tijdens onze online bijeenkomsten, die we (be)spreekuren noemen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur.
De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare.

Meer informatie en aanmelden

Basisdienstverlening Schuldhulpverlening

Bijna alle gemeenten doen mee met DDAS. Aanmelden kan nog steeds!

Bijna alle gemeenten hebben zich al aangemeld voor DDAS. Bent u of is uw schuldhulpverlenersorganisatie, die verantwoordelijk is voor de coördinatie van de data-aanlevering aan het CBS, nog niet aangemeld? Meldt u dan nu aan!  

Als de schuldhulpverlening bij één gemeente of organisatie is ondergebracht, hebben we alleen van die organisatie een contactpersoon nodig. Wanneer deze organisatie een gemandateerde partij is, gaan wij ervan uit dat er afspraken zijn gemaakt (of worden gemaakt) over de data-aanlevering aan het CBS. Wanneer schuldhulpverlening over meerdere organisaties is verdeeld, is het belangrijk dat iedere organisatie afzonderlijk een contactpersoon aanlevert.

Meer informatie of mail naar DDAS@VNG.nl

Nu beschikbaar: handreiking Convenant Lokale Overheid

Het Convenant Lokale Overheid van de NVVK is een van de elementen van de Basisdienstverlening. Het doel van het convenant is om het proces van minnelijke schuldhulpverlening efficiënter te maken. Incassomaatregelen worden gepauzeerd en schuldeisers gaan bij voorbaat akkoord met schuldregelvoorstellen. De NVVK en de VNG maakten samen een handreiking om het convenant zo eenvoudig mogelijk te implementeren. De handreiking is nu beschikbaar en bevat ook informatie over maatschappelijk verantwoord incasseren.

Meer informatie over het convenant

Routekaart Financiële Zorgen

Beoordeel uw eigen schuldhulpverlening en help ons verbeteren!

Wist u dat u onze checklists kunt gebruiken om te beoordelen of de schuldhulpverlening in uw gemeente aansluit op de ideale klantreis van de inwoner, zoals beschreven in de routekaart Financiële Zorgen? Met de checklists krijgt u per mijlpaal voor alle relevante rollen binnen uw organisatie (uitvoering, communicatie, beleid en juridisch en ICT/data) een korte en overzichtelijk beschrijving van de belangrijkste zaken die u kunt regelen. U ziet snel hoever u bent met het optimaal inrichten van uw dienstverlening aan inwoners met financiële zorgen en u krijgt zicht op vervolgstappen. Benieuwd wat deze checklists voor u kunnen betekenen? Mail naar schulden@vng.nl, dan nemen wij contact met u op.

Jongeren uit de financiële zorgen

Aangepaste handreiking

De Handreiking Jongeren uit de financiële zorgen die in november verscheen, is op enkele punten voorzien van nieuwe informatie. Deze handreiking is een ondersteuningsproduct voor gemeenten in de oriëntatie- of opstartfase en voor gemeenten die al schuldhulpverlening aan jongeren bieden en hun aanpak willen doorontwikkelen. De handreiking biedt gemeenten handvatten om vanuit beleid en uitvoering aan de slag te gaan met een passende aanpak voor jongeren met financiële zorgen.

Vragenuurtje Jongeren met financiële zorgen

We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft wanneer u de Handreiking Jongeren uit de financiële zorgen leest. Daarom bent u van harte welkom om op 23 januari 2024 tussen 10.00 en 11.00 uur tijdens het online vragenuurtje aan te sluiten. Ahmed Ajjaji en Lara Kielman staan klaar om antwoord te geven op uw vragen of om met u te sparren. Vooraf aanmelden is niet nodig. U kunt deelnemen via onderstaande Teamslink.

Deelnemen aan vragenuurtje

Overig nieuws van het programma

Geef uw interesses in wetten, thema's en doelgroepen door

Als lezer van de Nieuwsbrief Schulden blijft u op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen in onze ondersteuning voor gemeenten. Wist u dat u ook uw specifieke interesse in bepaalde wetten, thema's of doelgroepen uit het programma aan ons kunt doorgeven? U ontvangt dan incidenteel specifieke extra informatie over de gekozen onderwerpen. Uiteraard kunt u zich op ieder moment weer afmelden.

Geef uw interesses door!

Nieuws van onze partners

Handreiking Minimaregelingen en zelfstandigen

Stimulansz schreef in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Handreiking Minimaregelingen en zelfstandigen. Deze handreiking helpt gemeenten om goed afgewogen beleidskeuzes te maken en geeft inzicht en handvatten om minimaregelingen goed in te zetten bij de doelgroep zelfstandigen. De handreiking bevat achtergrondinformatie, praktische informatie, voorbeelden en advies.


Voortgangsbrief armoede en schulden

Staatssecretaris Nobel informeerde op 19 december de Tweede Kamer over de laatste rapportage van de aanpak geldzorgen, armoede en schulden. Lees hier de kamerbrief en de bijlage met een overzicht van de voortgang op de moties en toezeggingen op het gebied van armoede en schulden.


vng.nl