Nieuwsbrief Schulden - 24 april 2025‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Nieuwsbrief Schulden

24 april 2025

Mailing VNG

Het programma Verbinden Schuldendomein omvat verschillende deelprojecten, zoals de wetten in het schuldendomein, preventie van schulden (financiële educatie en life events), samenwerken met vrijwilligers(organisaties) en ondersteuning voor specifieke doelgroepen zoals jongeren en ondernemers met financiële zorgen. Hiervoor bieden we gemeenten handvatten en ondersteuning, zodat zij bewezen effectieve interventies kunnen implementeren en zorgen voor duurzame oplossingen. Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen ons programma en het schuldendomein.   

Samen bouwen we aan een sterk en veerkrachtig schuldendomein! 


Agenda online bijeenkomsten

U bent van harte welkom om bijgepraat te worden, kennis en informatie te delen en ervaringen uit te wisselen tijdens onze online bijeenkomsten, die we (be)spreekuren noemen. Alle bijeenkomsten zijn online via Teams en beginnen om 10.00 uur, tenzij anders vermeld in het aanmeldformulier. De presentaties zijn achteraf terug te vinden op SlideShare.

Meer informatie en aanmelden

Bijeenkomsten

Schrijf u snel in voor de bijeenkomst in Hilversum of Weert

We kijken terug op een geslaagde eerste bijeenkomst in Breda, met interactieve workshops in een informele sfeer. Verspreid over Nederland zijn er dit voorjaar nog 3 bijeenkomsten ontmoeten – verbinden – versterken. We treffen u daar graag, om samen stil te staan bij de ontwikkelingen in het schuldendomein en de ambities en uitdagingen van gemeenten. We duiken de inhoud in én bieden u een overzicht van de vele ondersteuningsproducten en praktische handvatten die zijn ontwikkeld.    
De bijeenkomst in Zwolle is vol. Schrijf u snel in voor een van de andere bijeenkomsten.   

Week van de Interventies 

In de week van 2 t/m 6 juni organiseren we de (online) Week van de Interventies. Met deze week bieden wij gemeenten die niet aanwezig konden zijn op de Dag van Interventies de mogelijkheid om kennis te maken met een aantal interventies van SchuldenlabNL. Lees hier meer en meld u aan. Of blik terug op de Dag van de Interventies van 2 april jl.

Vroegsignalering

Update Leidraad Vroegsignalering 

De afgelopen periode zijn er kleine aanpassingen gedaan in de leidraad Vroegsignalering. Het element Nog 6 maanden vroegsignalen is opgenomen in de Leidraad. Daarnaast zijn er aanpassingen in wat een gemeente mag controleren bij binnenkomst van een signaal (hoofdstuk 3) en wat teruggekoppeld mag worden aan de vaste-lasten-partner (hoofdstuk 6). 

Eén miljoen signalen van betalings-achterstand naar gemeenten in 2024 

Het aantal signalen dat gemeenten krijgen over betalingsachterstanden bij verhuurders, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven is vorig jaar met 10 procent toegenomen. In ruim acht op de tien gevallen pakten gemeenten dit signaal ook op en zochten ze contact met de inwoner. In een op de vijf gevallen slaagden ze erin de inwoner te bereiken, ongeveer net zoveel als in 2023. In absolute cijfers nam het aantal wel toe, met 14 procent naar ruim 157.000. Dat blijkt uit de jaarrapportage 2024 van de Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden

Basisdienstverlening Schuldhulpverlening

NVVK publiceert Keuzehulp ‘sanerings-krediet of schuldbemiddeling?’ 

Schuldregelingen krijgen bij voorkeur vorm via een saneringskrediet, zoals afgesproken in de basisdienstverlening. Alleen bij een verwachte grote verandering in afloscapaciteit is schuldbemiddeling mogelijk een beter alternatief. De nieuwe Keuzehulp van de NVVK helpt bij het maken van een goede afweging tussen saneringskrediet en schuldbemiddeling. De Keuzehulp, beschikbaar op papier en online, beantwoordt veelgestelde vragen en legt uit waarom het saneringskrediet meestal de beste optie is. De Keuzehulp is een uitwerking van het element ‘Saneringskrediet en Vtlb'.

Aan de slag met de checklist begeleiding   

Wilt u als gemeente aan de slag met het begeleiden van inwoners? Gebruik dan deze handige checklist. Hiermee kunnen gemeenten toetsen of ze de elementen van de basisdienstverlening die gaan over begeleiden al hebben ingevoerd. En waar ze mogelijk nog verbeteringen kunnen doorvoeren. De checklist is goed te gebruiken in fysieke sessies om met elkaar in gesprek te gaan.

Aangepaste handreiking  

Daarnaast is de Handreiking Het begeleiden van inwoners vanuit de elementen basisdienstverlening aangepast. Het element Nog 6 maanden vroegsignalen is veranderd van oranje (in te zetten op middellange termijn) naar blauw. Dit betekent dat gemeenten nu aan de slag kunnen met dit element. Daarnaast zijn enkele tekstuele aanpassingen gedaan.

RoutekaartFinanciële Zorgen

Zelf aan de slag met de routekaart? Gebruik de nieuwe toolkit! 

Onlangs lanceerden we de nieuwe website van de routekaart Financiële Zorgen en voegden we het spoor Jongere toe. Een mooi moment om als gemeente met de routekaart aan de slag te gaan en te kijken waar u de dienstverlening aan inwoners met financiële zorgen verder kunt verbeteren. Om u daarbij nóg beter te ondersteunen is de toolkit, met allerlei praktische hulpmiddelen om te werken met de routekaart, aangepast. Neem een kijkje op routekaartfinancielezorgen.vng.nl/toolkit. Vragen? U kunt ons bereiken via schulden@vng.nl.

De rol van manager in de routekaart 

Leidinggevenden van schuldhulpverleningsteams hebben veel invloed op de manier waarop inwoners met financiële zorgen worden ondersteund. Hoe zij hun team faciliteren en aansturen, bepaalt voor een belangrijk deel hoe professionals hun werk kunnen doen en hoe beleid wordt vertaald naar de uitvoering. Reden genoeg om in de routekaart uitgebreid aandacht te besteden aan de rol van de manager. Vanaf 29 april staat alle informatie online op routekaartfinancielezorgen.vng.nl

Eerst meer weten?
Wilt u eerst meer weten over de routekaart en hoe u met de nieuwe informatie over de rol van de manager aan de slag kunt? Kom dan naar het (be)spreekuur op 6 mei.

Preventie

Actiekaarten ‘Ik kom uit detentie’ en ‘Ik kom naar Nederland’ nu beschikbaar 

Steeds meer gemeenten willen inwoners actief helpen om schulden te voorkomen bij belangrijke levensgebeurtenissen. Daarom heeft de VNG een handreiking ontwikkeld en actiekaarten op 16 levensgebeurtenissen. Met deze kaarten kunnen gemeenten inwoners ondersteunen rond life events, zoals samenwonen of verhuizen. De actiekaarten geven handige tips en informatie om financiële problemen te voorkomen. Eerder verschenen al 14 andere kaarten. De laatste kaarten ‘Ik kom uit detentie’ en ‘Ik kom naar Nederland’ zijn nu beschikbaar! Lees meer op onze website en in de Routekaart Financiële Zorgen.

Ondernemers uit de financiële zorgen

Uitvraag samenwerking economie – schuldhulpverlening ondernemers

Het aantal ondernemers met problematische schulden of financiële zorgen nam het afgelopen jaar toe. Dit is aanleiding voor een peiling naar de samenwerking tussen teams economische zaken en schuldhulpverlening. Doel van deze peiling is inzicht te krijgen in de goede ervaringen en vraagstukken die er leven rond dit onderwerp bij zowel teams economie als teams schuldhulpverlening. De uitkomsten koppelen we ter inspiratie en inzicht terug aan gemeenten. 

Doet u mee? VNG Panel economie uitvraag: schuldhulpverlening aan ondernemers.

Jongeren uit de financiële zorgen 

Spoor Jongere toegevoegd op de routekaart Financiële Zorgen   

Het Spoor Jongere op de routekaart Financiële Zorgen helpt gemeenten bij het inrichten of versterken van passende schuldhulpverlening aan jongeren. Gemeenten krijgen via dit spoor concrete handvatten, ondersteuning en voorbeelden van effectieve interventies om hun schuldhulpverlening aan jongeren met financiële zorgen vorm te geven of te versterken. Het Spoor Jongere biedt een basis voor de uitvoering van vroegsignalering, regelen van schulden, begeleiding en nazorg. 

Zelf hiermee aan de slag?
Wilt u ontdekken hoe u zelf aan de slag kunt met het Spoor Jongere? Kom naar het (be)spreekuur op 15 mei.

Nieuws van onze partners

Regiobijeenkomsten door Bureau WSNP: samenwerking in het schuldendomein centraal 

Het schuldendomein is volop in beweging door wetswijzigingen en recente uitspraken van de Hoge Raad. Daarom organiseert Bureau Wsnp dit jaar regiobijeenkomsten met samenwerking als centraal thema. Meer informatie...

Internetconsultatie proactieve dienstverlening  

De internetconsultatie voor het ontwerpbesluit proactieve dienstverlening is gepubliceerd. Het besluit maakt gegevensuitwisseling mogelijk zodat gemeenten, UWV en SVB inwoners actief kunnen wijzen op uitkeringen en andere (sociale) voorzieningen waar zij recht op hebben. Volgens het ontwerpbesluit mogen de publieke dienstverleners straks naam, burgerservicenummer, inkomens– en vermogensgegevens en informatie over betalingsachterstanden uitwisselen. De gegevens mogen niet worden gebruikt voor handhaving. Meer informatie...

Proef ketensignalering van start 

De gemeenten Amsterdam, Den Haag, Breda, Nijmegen, Weert en Helmond doen samen met deurwaarderskantoren mee aan een pilot ketensignalering nav een motie van Palland. Lees hier meer. 

SZW: Noodfonds Energie geopent voor kwetsbare huishoudens met hoge energierekening 

Het Noodfonds Energie is geopend. In de week van 21 april kunnen kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening een aanvraag indienen. Voor het eerst komen ook huishoudens met een blokaansluiting in aanmerking voor steun uit het fonds. Meer informatie...

vng.nl