Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire – 10 juni  

Om gemeenten bij te staan, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen en implementatieondersteuning rondom de ondersteuning van gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als aanspreekpunt vanuit beleid of voor ouders. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en implementatieondersteuning.

In deze nieuwsbrief aandacht voor

  • Procesinformatie voor gemeenten
    • Rijk geeft voldoende comfort aan gemeenten om te starten met kwijtschelden
    • Gegevensoverdracht moratorium
    • VOW - Vertrokken Onbekend Waarheen
  • Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)
    • Brief over start kwijtschelding publieke schulden
    • Planning integrale beoordelingen
    • Factsheets
  • (Be)spreekuren voor gemeenten
  • Overige berichten
    • In het nieuws

Procesinformatie gemeenten

Rijk geeft voldoende comfort aan gemeenten om te starten met kwijtschelden
Deze maand starten de eerste rijksuitvoerders met het kwijtschelden van publieke schulden van gedupeerde ouders. Op de buitengewone algemene leden vergadering van de VNG op 12 februari 2021 is het voorstel over de kwijtschelding gemeentelijke vorderingen voor de gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire aangenomen. Gemeenten hebben de VNG opgeroepen om hen inhoudelijk en financieel comfort te geven zodat ze over kunnen gaan tot het stoppen van beslaglegging en dwanginvordering van gemeentelijke vorderingen en het daadwerkelijk kwijtschelden. Wij zijn blij met de stappen die op dit onderdeel zijn gezet en zijn verheugd te melden dat er voldoende comfort is geboden, zodat ook gemeenten kunnen starten met het kwijtschelden van de schulden op de gedupeerde ouders en de toeslagpartners.

Het rijk compenseert gemeenten volledig voor de gemeentelijke publieke schulden die worden kwijtgescholden. Dit betekent dat zowel het kwijt te schelden bedrag als de uitvoeringskosten die hieraan verbonden zijn, worden vergoed. Over de exacte inrichting van dit proces informeren we u in de tweede helft van deze maand.

Om de kwijtschelding in gang te zetten, is het nodig dat uw College een besluit neemt waarmee zij anticipeert op de wetgeving die gemeenten de grondslag biedt om kwijt te schelden. De VNG heeft hier een aantal ondersteuningsproducten voor ontwikkeld. Deze helpen u bij de besluitvorming en het opstarten van de kwijtschelding. Op onze website vindt u onder andere:

Wanneer het college het besluit heeft genomen om te anticiperen op de wetgeving, kan UHT de benodigde gegevens verstrekken via het portaal (via de contactpersoon invordering). Het college kan dan per 1 juli starten met kwijtschelden.


Gegevensoverdracht moratorium
Voor de gegevensoverdracht in het kader van het Moratorium hebben 179 gemeenten en 24 samenwerkingsverbanden een account aangemaakt. Als u nog geen account hiervoor heeft aangemaakt, verzoeken we u dringend dit alsnog te doen. Het account is nodig om gegevens te ontvangen van gedupeerde ouders voor wie het moratorium (de pauzeknop) van toepassing is. Het account is ook een essentieel onderdeel van het kwijtscheldingsproces rond publieke schulden. Zonder account is er geen toegang tot het portaal en kan de gemeente niet starten met kwijtschelden. 

Aanmelden is mogelijk door een getekende akkoordverklaring te sturen naar odg@belastingdienst.nl. Deze akkoordverklaring kan ambtelijk worden afgedaan en behoeft geen collegebesluit, aangezien het uitvoering van wetgeving betreft. Mocht u de akkoordverklaring niet meer hebben, dan kunt u contact opnemen met hersteloperatie@vng.nl


VOW - Vertrokken Onbekend Waarheen
Een klein aantal gemeenten heeft in het gegevensportaal (onderdeel machtiging) een bestand ontvangen van aangemelde ouders waarvan geen vestigingsgegevens bekend zijn. De VOW-lijsten zijn bestemd voor het uitvoeren van adresonderzoek. Wanneer vanuit dit onderzoek een adres te achterhalen is, kunt u deze wijziging conform de terugmeldvoorziening (TMV) doorgeven. Dit is een standaard BRP-proces. Wanneer blijkt dat deze aangemelde ouder binnen uw gemeente woonachtig is, kunt u contact opnemen met een aanbod voor dienstverlening. Bij een aantal van deze BSN's zijn telefoonnummers in het buitenland opgenomen. Ook voor deze ouders is de vraag of u adresonderzoek wilt uitvoeren. U hoeft geen telefonisch contact op te nemen. Mocht uit het adresonderzoek blijken dat de ouder in het buitenland woonachtig is, dan zal de hulp aan deze ouder via het proces ‘ouders in het buitenland’ worden benaderd. Deze aanpak wordt op dit moment uitgewerkt.


Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)

Verdachte telefoontjes, e-mails, sms-berichten en appjes over € 30.000 en compensatie
Zowel UHT als de VNG hebben signalen van ouders en gemeenten binnengekregen dat ouders vreemde telefoontjes, e-mails, sms-berichten en appjes ontvangen. Bijvoorbeeld over de €30.000 of andere compensatie. Berichten die achteraf niet van de UHT bleken te komen. Op de site van UHT leest u wat ouders kunnen doen om te controleren of ze echt contact hebben met UHT. We vragen u ouders extra te informeren over deze signalen en hoe zij kunnen controleren dat het contact echt met UHT is.


Brief over start kwijtschelding publieke schulden
Deze maand start het kwijtschelden van publieke schulden van gedupeerde ouders. Deze ouders krijgen een brief over hoe publieke organisaties deze schulden kwijtschelden. De brief en meer informatie is terug te lezen bij UHT op de website.


Planning integrale beoordelingen
Eerder heeft UHT aan ouders gemeld dat er vanaf 1 juni meer bekend zou worden over de planning van de integrale beoordeling. In het commissiedebat met de Tweede Kamer op 27 mei meldde staatssecretaris Van Huffelen echter dat zij de planning op 22 juni met de Kamer deelt in de 7e voortgangsrapportage. Zodra de planning bekend is, delen we deze met u.


Factsheets
UHT heeft twee factsheets opgesteld. Deze kunnen u inzicht geven in hoe UHT het algemene proces heeft ingericht voor de afhandeling van de KOT en meer duidelijkheid over de integrale beoordeling.


(Be)spreekuren voor gemeenten 

De komende weken wordt tijdens de (be)spreekuren veel aandacht geschonken naan regelingen en processen voor het kwijtschelden van publieke schulden.

Agenda komende (be)spreekuren (10.00-11.00u)

  • Do 10 juni – Overzicht van gegevensuitwisseling
  • Di 15 juni – Routekaart Update
  • Do 17 juni - Schulden
  • Di 22 juni - Status SPUK
  • Do 24 juni - Ouderpanel in gesprek met gemeenten

Let op: per (be)spreekuur staat 1 uur gepland! U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar hersteloperatie@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de citrix omgeving. We werken met maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.

De VNG organiseert tweemaal per week een (be)spreekuur voor gemeenten. De (be)spreekuren gaan iedere keer over actuele onderwerpen die per week kunnen veranderen op basis van wat er speelt binnen de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Denk hierbij aan de samenwerking tussen gemeenten en de Belastingdienst of de rol van de Persoonlijk Zaakbehandelaar. Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies te vragen.


Overige berichten

In het nieuws

  • Omrop Frysland – Eindelijk compensatie toeslagenaffaire, maar het boek is nog niet gesloten
  • NH Nieuws – Haarlem zoekt nog bijna helft van 305 gedupeerde gezinnen toeslagenaffaire
  • De Gelderlander – Geld terugvragen in toeslagenaffaire duurt lang en hakt erin
  • NRC – Wouter Koolmees: ‘het hele systeem moet menselijker’
  • Tubantia – Familie De Waal is er nog lang niet na de toeslagenaffaire

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.

vng.nl