Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief Schulden - 20 januari

Om gemeenten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen over de wetstrajecten, projecten en initiatieven binnen het schuldendomein is de nieuwsbrief schulden ontwikkeld. De nieuwsbrief is primair bedoeld voor coördinatoren schulden bij gemeenten, IGSD’s en belastingsamenwerkingen die de contactpersonen zijn in de communicatie over de wetten en de ondersteuning die de VNG hierbij biedt. 

De onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn:

  • De beste wensen voor 2022! Met deze goede voornemens gaan gemeenten het nieuwe jaar in
  • Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)
    • Belastingdienst past 5% regeling NIET toe
    • Hardheidsclausule AOW gerechtigde
  • Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
    • iBestuur: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en privacy
    • VerwijsIndex SchuldHulpverlening
    • Verzamelwet 01-01-2022, artikel 8 lid 2 Wgs gewijzigd
    • IB Inloopspreekuur op 25 en 27 januari: nieuwe portaal schuldhulpverlening
  • Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind (Ags)
    • Training Toolkit Schuldendomein
  • Algemeen
    • Wordt u Financieel hulpverlener van het jaar 2022?
    • (Be)spreekuren en (samen)werksessies, nieuwe planning
    • Bijeenkomst SBP basisproces terug- en invordering?
    • Begeleidt u inwoners met (studie)schulden bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)?

De beste wensen voor 2022! Met deze goede voornemens gaan gemeenten het nieuwe jaar in!

2021 stond in het teken van de implementatie van veel nieuwe wetgeving, o.a. vroegsignalering van schulden (Wgs), het berekenen of afdragen van de nieuwe beslagvrije voet (Wvbvv) en samenwerking met beschermingsbewindvoerders rondom het adviesrecht (Ags). Het nieuwe jaar is begonnen! Ook in 2022 starten gemeenten weer met mooie ambities en nieuwe energie. Hieronder een greep uit de veelgenoemde goede voornemens die we ontvingen:

  • Zoeken naar slimme verbindingen, zoals ‘onderzoeken wat we nog meer kunnen doen voor ondernemers in de hele keten’ en ‘aansluiting zoeken met de aanpak van laaggeletterdheid’ maar ook onderling tussen (schuld)hulpverleningstrajecten.
  • Versnellen en aan de slag met (nieuwe) mogelijkheden en ontwikkelingen, bijvoorbeeld (meer) inzet van saneringskredieten, aan de slag met de Ags, het schuldenknooppunt, collectief schuldregelen, VISH etc.
  • Leren van anderen, ‘niet zelf het wiel uitvinden maar horen hoe anderen dit hebben aangepakt, wat werkt, welke resultaten het oplevert’.

De implementatiemanagers van het programma Verbinden Schuldendomein ondersteunen gemeenten hier natuurlijk graag bij. Zo komt er een forum om uitwisseling van ervaringen te faciliteren en ondersteunen, komen er nieuwe ondersteuningsproducten waarin we extra aandacht besteden aan onderlinge verbindingen en gieten we onze (be)spreekuren in een nieuw jasje om nog beter aan te sluiten bij deze nieuwe fase! Nieuwsgierig? Hieronder leest u er meer over!


Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (Wvbvv)

Belastingdienst past 5% regeling NIET toe
De beslagvrije voet zoals deze met ingang van 1 januari 2021 wordt gebruikt, gaat er vanuit dat iedereen, ongeacht het inkomen, minimaal 5% van zijn inkomen kan afdragen aan de beslaglegger. De Belastingdienst en enkele andere overheidsorganisaties hebben besloten dit niet te doen. 

>> Lees meer


Hardheidsclausule AOW gerechtigde
In onze vorige nieuwsbrief refereerden we aan uitspraken waarin de hardheidsclausule is toegekend op basis van (relatief) hoge huurkosten. Inmiddels is er een uitspraak bekend die de BVV van een AOW-gerechtigde verhoogt door 5% van het werkelijke netto-inkomen te hanteren als afloscapaciteit, in plaats van de bijstandsnorm 21-65 als uitgangspunt te nemen voor de berekening. In de uitspraak wordt genoemd dat deze wijze van berekenen aansluit bij de gecorrigeerde VTLB berekening die weer aansluit bij de bijstandsnorm voor een AOW-gerechtigde. Ook is te lezen dat de dure weg naar de rechter voorkomen kan worden als ook deurwaarders er weer voor kiezen in deze situaties (weer) uit te gaan van de (hogere) bijstandsnorm voor een AOW-gerechtigde en, indien nodig, met dat inkomen aan te sluiten bij de 5% regel.


Wijziging Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

iBestuur: Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en privacy
In september 2021 publiceerde de Autoriteit Persoonsgegevens de Handreiking Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening – Aandachtspunten volgens de AP’. De handreiking biedt handvatten waarmee gemeenten inwoners privacyproof kunnen helpen en uitvoering kunnen geven aan de Wgs. Schuldhulpverlening en gegevensbescherming gaan daarbij hand in hand. Lees meer in het artikel van IBestuur. Daarin komen de AP, VNG Realisatie en de Gemeenschappelijke Regeling Peelgemeenten aan het woord.

>> Lees meer


VerwijsIndex SchuldHulpverlening
De Memorie van Toelichting Wgs noemt VISH als applicatie waarmee gemeenten zichtbaar maken wie hulp krijgt. Dit maakt afgestemde actie van deurwaarders en schuldhulpverleners mogelijk. Daarom gaven NVVK, SNG en VNG in december een gezamenlijk (be)spreekuur over VISH. Gemeenten maakten dankbaar gebruik van deze sessie en de mogelijkheid om vragen te stellen. De presentatie van het (be)spreekuur en de link naar het filmpje van de NVVK dat daarin getoond werd vindt u op SlideShare. SNG publiceerde ook een overzicht van de veelgestelde vragen en antwoorden, bijvoorbeeld over de wijze van (gratis) aansluiting door schuldhulpverleningsorganisaties, hoe gegevens worden verwerkt en wie deze kan opvragen. Meer informatie over de service VISH vindt u hier, daar kunt u ook terecht voor vragen over de (aansluiting op) service VISH. Voor vragen over VISH in relatie tot de Wgs en uitvoering van de schuldhulpverlening helpen de implementatiemanagers van VNG u natuurlijk graag verder! 


Verzamelwet 01-01-2022, artikel 8 lid 2 Wgs gewijzigd
Per 1 januari 2022 is artikel 8 lid 2 van de Wgs gewijzigd. Artikel 8 lid 2 van de Wgs verplicht gemeenten bij Algemene Maatregel van Bestuur aangewezen bestuursorganen en instanties te informeren wanneer een inwoner schuldhulpverlening ontvangt. De wijziging van dit artikel was noodzakelijk omdat de oude formulering ruimte liet voor interpretatie door de woorden ‘kan’ en verstrekken’. In artikel 8 lid 2 is deze formulering vervangen door ‘Het college verstrekt onder bij algemene maatregel van bestuur te bepalen voorwaarden aan bestuursorganen en aan bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen instanties gegevens voortvloeiende uit de uitvoering van deze wet, die deze bestuursorganen en instanties behoeven in verband met uitoefening van hun taak en dienstverlening.’


IB Inloopspreekuur op 25 en 27 januari: nieuwe portaal schuldhulpverlening
Het nieuwe Portaal Schuldhulpverlening van het Inlichtingenbureau is sinds 8 december 2021 actief. In het portaal is ook de nieuwe versie van de BVV rekentool opgenomen in verband met de wijzigingen in de Wvbvv.

Voor gebruikers (beheerders) organiseert het Inlichtingenbureau op 25 en 27 januari 2022 van 14:00 tot 16:00 uur een inloopspreekuur om alle vragen over het nieuwe portaal of over het gebruik van de rekentool te beantwoorden. Er is geen vastgestelde agenda, gedurende deze 2 uur zijn medewerkers van het Inlichtingenbureau online beschikbaar voor het beantwoorden van uw vragen.

De inloopspreekuren worden gefaciliteerd in Microsoft Teams. Klik hier om het inloopspreekuur van 25 en/of 27 januari bij te wonen. Aanmelden is niet nodig en de link werkt voor beide inloopspreekuren.


Adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind (Ags)

Training Toolkit producten Ags beschikbaar
Ter ondersteuning van de implementatie voor de wijzigingen binnen het schuldendomein heeft de VNG een aantal modules met bouwstenen ontwikkeld voor het trainen van medewerkers in het schuldendomein: De Training Toolkit Schuldendomein. Gemeentelijke organisaties kunnen de toolkit gebruiken om medewerkers te trainen op de nieuwe en gewijzigde wetten in het schuldendomein. Trainingsproducten in het kader van de Ags: afwegingskader samenwerking tussen gemeenten en beschermingsbewindvoerders en het format adviesrecht voor gemeenten zijn nu beschikbaar.

Neem gerust een kijkje in de uitgebreide toolkit met waardevolle formats en kant en klare presentaties!


Algemeen

Wordt u Financieel hulpverlener van het jaar 2022?
Schouder Eronder gelooft dat er veel professionals en vrijwilligers in de financiële hulpverlening werken die in aanmerking komen om financieel hulpverlener 2022 te worden en rijkt daarom voor de vierde keer deze prijs uit. 

De winnaar wordt bekendgemaakt op de studiedag van de NVVK op 12 april 2022. Kent u iemand die indruk maakt door de manier waarop hij of zij zich actief inzet voor mensen met financiële vragen en problemen? Meld hem of haar dan aan! Aanmelden kan tot begin februari 2022.


(Be)spreekuren en (samen)werksessies, nieuwe planning
2021 stond voor een belangrijk deel in het teken van informatieoverdracht. Met drie wetswijzigingen in het schuldendomein lag er een enorme opgave voor gemeenten. Nu we een jaar verder zijn, zien we dat er andere vragen op ons afkomen en gemeenten andere behoeften hebben als het gaat om implementatieondersteuning. In 2021 was het vooral belangrijk ervoor te zorgen dat de uitvoering van de nieuwe wetgeving goed werd ingericht en geborgd. Nu dat is afgerond komt er ruimte om de mogelijkheden van de nieuwe wetgeving optimaal te benutten om zo een steeds betere dienstverlening aan de inwoners te kunnen bieden. Dat betekent dat er ook een andere ondersteuningsbehoefte ontstaat. Daarom steken we onze (be)spreekuren en andere bijeenkomsten in 2022 in een nieuw jasje:

  • (be)spreekuren blijven bestaan en organiseren we op basis van jullie behoeften of actuele ontwikkelingen. In deze sessies delen we nieuwe informatie en is er ruimte voor vragen of stellingen. In de omschrijving van een (be)spreekuur leest u wat u kunt verwachten en of de sessie aansluit bij uw kennis en/of ervaring.
  • (samen)werksessies organiseren we één keer per maand. Deze sessies zijn gericht op samenwerking; intern, tussen gemeenten onderling of met ketenpartners. Het zijn actieve werksessies waarin we praktijkervaringen delen of samen aan de slag gaan!
  • Expertsessies organiseren we twee keer per kwartaal. We verdiepen ons in een bepaald thema of vraagstuk. Daarbij staat de ervaring, expertise of ‘best practice’ van gemeenten centraal. Dit levert bijvoorbeeld input voor processen, (ondersteunings)producten of ontwikkelingen.

Voor elke bijeenkomst staat één uur gepland. Binnenkort kunt u zich aanmelden voor deze sessies. Hiervoor komt een link in deze nieuwsbrief. 


Bijeenkomst SBP basisproces terug- en invordering?
Afgelopen jaar is de Service Blueprint Financiële zorgen ontwikkeld. Binnen het brede sociale domein wordt ook gewerkt met de Service Blueprint methode. In dit kader nodigen wij u graag uit voor de bijeenkomst van Werk, inkomen en inburgering.
Het proces voor terug- en invordering is arbeidsintensief en vraagt om maatwerk om de inwoner zo goed mogelijk te helpen. De inwoner heeft vaak onvoldoende zicht op het eigen dossier. De methode van Service Blueprints helpt om de dienstverlening in het inkomensdomein te verbeteren. Een eerste versie van de Service Blueprint is door een groep (GBI-)gemeenten al gemaakt. Nu is het belangrijk deze Service Blueprint door alle gemeenten te laten bekijken door de ogen van drie persona’s.

Kunt u zich inleven in de situatie van deze inwoner? Weet u wat de inwoner nodig heeft in deze situatie? Met andere woorden weet u waarmee de dienstverlening binnen het inkomensdomein kan worden verbeterd? Wilt u dit proces samen met collega’s van andere gemeenten uitwerken en van elkaar leren? Dan zijn wij bij Werk, inkomen en inburgering van de VNG opzoek naar u! Meld u snel aan.


Begeleidt u inwoners met (studie)schulden bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)?
Op donderdag 3 februari om 19.30 uur organiseert DUO het gratis webinar ‘Schulden bij DUO: Informatie voor schuldhulpverleners’. In dit webinar informeert DUO u over de mogelijkheden die DUO biedt bij problemen met terugbetalen.

>> Kijk voor meer informatie en aanmelden.

vngrealisatie.nl