Is deze e-mail niet goed leesbaar? Zie dan de webpagina.

Nieuwsbrief ondersteuning gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire – 17 september

Om gemeenten bij te staan, heeft de VNG een steunpunt ingericht waar gemeenten terecht kunnen voor vragen over de uitvoeringstaken van gemeenten voor (mogelijk) gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als aanspreekpunt voor het te voeren beleid of het aanspreekpunt bent voor ouders in uw gemeente. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en beschikbare middelen voor de uitvoering.

In deze nieuwsbrief 

  • Procesinformatie voor gemeenten
    • SPUK: stand van zaken
    • E-mailadres Msnp-loket bij CAP Inning
    • Uitfaseren machtiging
  • Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)
    • Ouderwebinar terugkijken
    • Onregelmatigheid in gegevenslevering - lijst afgemeld 
    • Nazorg voor hulp na de beschikking
  • (Be)spreekuren
    • Donderdag 16 september – Gegevensuitwisseling en uitfaseren machtigingsbesluit
    • Dinsdag 21 september – (be)spreekuur nav actualiteit
    • Donderdag 23 september – (be)spreekuur nav actualiteit
    • Dinsdag 28 september – Tips & trics voor het organiseren van een lotgenotenavond
  • Overige berichten
    • In het nieuws

Procesinformatie voor gemeenten

SPUK: stand van zaken
Er komen veel vragen binnen over de stand van zaken van de nieuwe specifieke uitkeringen (SPUK). Er komt een vervangende SPUK voor de inzet van dienstverlening en drie separate SPUKS voor het proces van kwijtschelden. De SPUKS beschrijven voor gemeenten de randvoorwaarden waaronder het Ministerie van Financiën de gemeenten compenseert voor gemaakte kosten en de uitvoering van dienstverlening.

Welke SPUKS zijn er straks:

  • SPUK I (actief) - deze gaat vervangen worden door SPUK II. Het betreft hier de specifieke uitkering ten behoeve van de verantwoording van de kosten die gemaakt worden voor het bieden van brede hulp aan zelfmelders;
  • SPUK Kwijtschelding BZK: financiële compensatie van de kwijtschelding van schulden die betrekking hebben op ministerie van Binnenlandse Zaken, zoals gemeentelijke belastingen;
  • SPUK Kwijtschelding SZW: financiële compensatie van de kwijtschelding van schulden die betrekking hebben op ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zoals kwijtschelding vorderingen Participatiewet;
  • SPUK Kwijtschelding VWS: financiële compensatie van de kwijtschelding van schulden die betrekking hebben op ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zoals kwijtschelding PGB vorderingen;
Op dit moment wordt er druk gewerkt aan de uitwerking van bovengenoemde SPUKS. 

E-mailadres Msnp-loket bij CAP Inning
In de handreiking beëindigen schuldentrajecten is het e-mailadres voor het loket om de aanvraag in te dienen aangepast. Het juiste e-mailadres CAP.UHT.WSNP.MSNP@belastingdienst.nl. De aanpassingen in de tweede versie van de handreiking zijn ook weer aan de Routekaart toegevoegd. CAP Inning heeft de eerste 40 aanvragen tot beëindiging ontvangen.


Uitfaseren machtiging
Per 1 september is de gegevensuitwisseling op basis van de machtiging gewijzigd. UHT heeft de interne werkwijze aangepast en vraagt nu direct aan zelfmelders of zij ondersteuning van de gemeente op prijs stellen. UHT levert u nu via het online portaal alleen nog gegevens aan van ouders die graag uw ondersteuning willen ontvangen.

UHT heeft in samenwerking met de VNG een update van het informatiedocument "Toelichting gegevenslevering aan gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen" gemaakt. Dit document wordt beschikbaar gesteld aan gemeenten binnen het online portaal gegevenslevering. Het informatiedocument bevat een uitwerking van de diverse bestanden die uitgewisseld worden tussen UHT en gemeenten. De update betreft een uitwerking van de bestanden na het uitfaseren machtiging en enkele nieuwe bestanden ten behoeve van de uitvoering moratorium en kwijtschelding.


Nieuws vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)

Ouderwebinar terugkijken
Vorige week organiseerden UHT en de VNG (met grote dank voor de medewerking van de gemeente Arnhem en de gemeente Zaanstad) een webinar ‘Herstel samen met de gemeenten’. In het webinar werd aan ouders uitgelegd wat de gemeente kan doen, hoe de samenwerking eruit ziet en was ruimte voor vragen. Heeft u het webinar gemist? Dan kunt u het hier terugkijken.


Nazorg voor hulp na de beschikking
Ouders bouwen vaak een goede band op met hun zaakbehandelaar. Maar er is een moment dat de samenwerking tussen de zaakbehandelaar en ouder eindigt. Dat moment komt na de beschikking. Om te zorgen dat ouders er dan niet alleen voor staan, heeft UHT een Nazorgteam. Dit is een groep speciaal getrainde mensen die ouders te woord staan om bijvoorbeeld toelichting te geven op een besluit of te helpen bij het verwijzen naar (soms gratis) juridische hulp.


Onregelmatigheid in gegevenslevering - lijst afgemeld 
Drie weken geleden heeft UHT een onregelmatigheid ontdekt in de gegevenslevering ten behoeve van de uitvoering van het moratorium en kwijtschelding. De contactpersoon Invordering ontvangt deze gegevens via het online portaal. Het is gebleken dat enkele ouders niet de juiste categorie hebben gekregen en dus niet in het juiste bestand zijn vermeld. Het probleem deed zich met name voor in de categorie "afgemeld". De categorie ‘afgemeld’ is geen homogene groep. Hierin treft u ouders aan die in het verleden in contact zijn geweest met UHT, maar inmiddels te kennen hebben gegeven niet (verder) door UHT geholpen te willen. Maar ook administratieve fouten komen in deze groep terecht (bijvoorbeeld een bij aanmelding verkeerd genoteerde BSN). Mogelijk dat de foutieve levering van gegevens gevolgen heeft voor de uitvoering van het moratorium: het weer opstarten van de invordering voor ouders die zich hebben teruggetrokken uit de procedure. Het blijkt om een beperkt aantal BSN-nummers te gaan. UHT zoekt uit in welke gegevenslevering de onregelmatigheid voorkomt. Gemeenten worden individueel benaderd door UHT indien er sprake is van onvolledige levering van gegevens. Voor vragen kunt u contact opnemen met gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl.


Verzending verklaringen ‘geen fraudeur’
Een eerste groep ouders kan de komende weken een persoonlijke brief met excuses van het kabinet verwachten. Bij de brief zit een officiële verklaring. Hierin staat dat gedupeerde ouders geen fraudeur zijn met kinderopvangtoeslag.  Deze verklaringen worden verzonden nadat UHT de ouders telefonisch op de hoogte heeft gesteld van het voornemen om deze verklaring te versturen. De initiële verzending is aan circa 200 ouders. Krijgt u bij de gemeente vragen over deze verklaring? Neem dan contact op met UHT.


(Be)spreekuren voor gemeenten

De onderwerpen van (be)spreekuren worden vastgesteld aan hand van actuele thema’s. U kunt de presentaties van de (be)spreekuren terugvinden op deze Slideshare pagina

  • Donderdag 16 september – Gegevensuitwisseling en uitfaseren machtigingsbesluit
  • Dinsdag 21 september – (be)spreekuur nav actualiteit
  • Donderdag 23 september – (be)spreekuur nav actualiteit
  • Dinsdag 28 september – Tips & trics voor het organiseren van een lotgenotenavond

Per (be)spreekuur staat 1 uur gepland. U kunt zich opgeven via dit formulier. U ontvangt hierna een link naar de ontmoeting via Teams. Mocht u de dag er voor geen link hebben ontvangen, mail dan naar hersteloperatie@vng.nl. Mogelijk is de bevestigingsmail in uw spam terecht gekomen. Werkt de link niet? Dat kan liggen aan uw Citrix omgeving. Open de aanmeldlink bij voorkeur buiten de Citrix omgeving. Er is ruimte voor maximaal 70 deelnemers per (be)spreekuur.

De VNG organiseert tweemaal per week een (be)spreekuur voor gemeenten. De (be)spreekuren gaan over inhoudelijke onderwerpen over de afhandeling van de kinderopvangtoeslagaffaire. Ook organiseren wij (be)spreekuren over onderwerpen waar gemeenten regelmatig vragen over stellen. Tijdens het (be)spreekuur kunt u onderling best practices delen of andere gemeenten om advies vragen. De agenda kan wijzigen naar aanleiding van actualiteiten.


Overige berichten

In het nieuws

  • RTL Nieuws – Afhandeling toeslagenaffaire loopt opnieuw vast
  • RTL Nieuws – Woede en verbazing in kamer over opnieuw vastlopen afhandelen toeslagenaffaire
  • Nu.nl - Zeker 100 gemeenten komen slachtoffers toeslagenaffaire tegemoet
  • Metronieuws – Vijf moeders toeslagenaffaire vertellen op tv hun verhaal in film

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u mailen naar hersteloperatie@vng.nl of bellen naar 070 373 82 32.

vng.nl